/VIDEO/ Centrul Capitalei, tot mai murdar: Gunoi de tot felul aruncat pe jos, pereți desenați și străzi neîngrijite 

17 ianuarie 2021, ora 21:24

Gunoi de tot felul aruncat pe jos, pereți desenați și străzi neîngrijite de vreme bună. Deși tinde să ajungă în lista capitalelor europene, Chișinăul devine tot mai murdar, iar cei care nu păstrează curățenia, rămân nepedepsiți. Mai mulți oameni se plâng, că inima Capitalei arată mai mult a gunoiște decât a atracție turistică. Se pare că nici sancțiunile, nici coșurile de gunoi care au fost instalate recent, nu-i pot opri pe unii indivizi să arunce gunoiul, acolo pe unde se nimerește.

Această imagine a fost surprinsă de un locuitor al Capitalei. Acesta s-a indignat că  centrul orașului este plin de gunoi și clădiri vandalizate, fapt care îi știrbește imaginea și nu-l face deloc o atracție turistică.

Oamenii cred că de vină ar fi nu doar locuitorii Chișinăului, dar și autoritățile, care nu întreprind nimic pentru a soluționa problema.

„Tare îmi pare rău că oamenii așa fac, serios vă spun”.

„În primul rând, trebuie și poliția să pună amendă, în al doilea rând, oamenii trebuie să aibă și cultură, și atenție”.

Unii ne-au spus că ar avea o idee despre aceea, cum se poate face curățenie în Capitală.

„Să se aloce bani din bugetul municipal, să renoveze măcar câteva clădiri și să încerce să schimbe viziunea lumii asupra clădirilor. Și să înțeleagă oamenii că acestea sunt fațade istorice și nu trebuie să le deseneze și să le strice”.

Autoritățile susțin, însă, că fac tot ce le stă în puteri, dar educația și nivelul de cultură al oamenilor nu pot fi schimbate peste noapte.

PETRU COSOI, ȘEF ADJUNCT, DIRECȚIA RELAȚII PUBLICE ȘI BUGET CIVIL: „Referitor la gunoi, el se evacuează în fiecare zi, dar așa educație și așa populație avem noi. Dar el în fiecare zi, cu siguranță, sunt angajații de la salubritate, care în fiecare zi îl curăță”.

Responsabilul de la Primărie ne dă asigurări că și clădirile desenate sunt în vizorul administrației locale. Dar, potrivit lui, problema nu poate fi soluționată, pentru că oamenii continuă să le vandalizeze.

PETRU COSOI, ȘEF ADJUNCT, DIRECȚIA RELAȚII PUBLICE ȘI BUGET CIVIL: „Toate clădirile pe care le mai desenează tot felul de indivizi, tot Primăria le spală, adică încearcă să le curețe, dar e foarte greu să cureți un perete, după ce e desenat cu tot felul de vopsea. Azi le curăță și mâine cineva poate să deseneze înapoi. Aici e vorba un pic de bun simț și de cultura fiecăruia dintre noi”.

TEXT: Persoanele care încalcă regulile de asigurare a curățeniei în localitățile urbane și rurale, pot fi sancționate, conform Codului Contravențional, cu o amendă de la 18 la 36 de unități convenționale și muncă neremunerată în folosul comunității, de la 20 la 60 de ore. Potrivit ofițerei de presă a Inspectoratului de Poliție din Chișinău, Natalia Stati, în anul 2020 , poliția a întocmit 1416 procese verbale care ulterior au fost remise în adresa autorităților publice locale.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram