/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 755: Sancțiuni UE și tancuri binecuvântate de preoți. Colaborator al Ambasadei Ruse, interzis în Moldova

Da sau ba!? Ce spun fracțiunile parlamentare despre invitația lui Dodon de a discuta despre declanșarea alegerilor anticipate

18 ianuarie 2021, ora 17:44

Deputații Platformei „Pentru Moldova” și Partidului „Șor” sunt dispuși să discute despre elaborarea unei foi de parcurs cu privire la declanșarea alegerilor parlamentare, dar în opinia lor, cu o astfel de inițiativă ar trebui să vină șefa statului, Maia Sandu.

Reacția vine după ce, astăzi, președintele Partidului Socialiștilor (PSRM), Igor Dodon, a anunțat că secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, și președintele fracțiunii parlamentare PSRM, Corneliu Furculiță, vor lua legătura cu conducătorii fiecărei fracțiuni și grup parlamentar pentru a începe discuțiile cu privire la dizolvarea Parlamentului.

De cealaltă parte, Partidul Democrat (PD) spune că nu va participa la discuțiile bilaterale cu socialiștii, iar reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) declară că nu văd sinceritate în dorința socialiștilor de a declanșa alegeri anticipate. Și reprezentanții Platformei DA pune sub semnul întrebării inițiativa PSRM. Cei de la Pro Moldova au anunțat că vor avea o discuție internă și apoi vor lua o decizie. 

Alina Șargu, purtătoare de cuvânt a Partidului „Șor”: „Am spus de mai multe ori și reiterăm faptul că Platforma „Pentru Moldova” și Partidul „ȘOR” sunt pentru organizarea alegerilor anticipate, dar nu cu orice preț, având în vedere criza sanitară și economică în care ne aflăm. Noi am fost primii care am vorbit despre necesitatea unui dialog și elaborarea unei foi de parcurs privind organizarea anticipatelor, astfel încât să nu fie depășit cadrul legal și să existe consens între toate forțele politice parlamentare. Suntem deschiși la dialog, dar așteptăm o astfel de inițiativă să vină președintele Maia Sandu, deoarece șeful statului este principalul mediator în acest proces”.

Pavel Filip, deputat al Partidului Democrat: „PD nu va participa la discuții bilaterale cu socialiștii. Noi suntem de acord că trebuie să stăm la masa de discuții doar cu în formatul a patru formațiuni politice parlamentare, PD, PSRM, PAS și Platforma DA, în eventualitatea elaborării unei foi de parcurs pentru alegerile anticipate”.

Alexandru Slusari, deputat al Platformei DA: „Noi vom discuta la Birou azi-seara acest subiect. Dar după mine modalitatea dizolvării Parlamentului este prescrisă în Constituție. Nu știu dacă este cazul, noi ce să discutăm cu socialiștii, o altă Constituție? Discuția cu socialiștii tare ajută la rezolvarea problemei? Mai ales cât de credibil este Igor Dodon”.

Igor Grosu, deputat al fracțiunii PAS: „Suntem în discuții permanente cu colegii de la Platforma DA, cu colegii de la Partidul Democrat. Noi operaționăm pe platforma parlamentară. Noi o să analizăm oferta socialiștilor și o să luăm o decizie cu privire la formatul în care o să purtăm aceste discuții. Zilele următoare o să venim cu propuneri cum vedem noi crearea condițiilor pentru dizolvarea Parlamentului, astfel ca unii jucători să nu poată trișa, să-i spunem așa, și evita declanșarea alegerilor anticipate, pentru că asta transpiră din poziția liderului socialiștilor. Deocamdată noi nu vedem sinceritate în dorința lor de a declanșa alegeri anticipate”.

Vladimir Cebotari, deputat al Grupului parlamentar „Pro Moldova”: „Azi, mâine noi o să avem o discuție internă în partid, după care o să luăm o decizie și atunci o să anunțăm”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram