/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

SUA și UE cer eliberarea lui Navalnîi. Ministerul de Externe al Rusiei le-a sfătuit să se ocupe de propriile probleme

missing
18 ianuarie 2021, ora 09:36

Statele Unite ale Americii condamnă reținerea politicianului rus Alexei Navalnîi și solicită eliberarea imediată a acestuia. O astfel de declarație a fost făcută de către șeful Departamentului de Stat al SUA, Mike Pompeo, scrie meduza.io.

„Liderii politici încrezuți nu se tem de voturile concurenților și nu comit acte de violență sau reținerea ilegală a oponenților politici”.

A cerut eliberarea lui Alexei Navalnîi și Jake Sullivan, persoana pe care președintele ales al SUA, Joe Biden, îl va numi consilier de securitate națională după învestirea sa.

„Atacurile Kremlinului asupra lui Navalnîi nu sunt doar o încălcare a drepturilor omului, ci o provocare pentru poporul rus, care vrea să fie auzit”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zakharova, ca răspuns la postarea lui Jake  Sullivan, a cerut diplomaților străini să „respecte dreptul internațional, să nu invadeze legislația națională a statelor suverane și să se ocupe de problemele din propria țară”.

Pe lângă Statele Unite, reținerea lui Navalnîi a fost criticată, de Canada și de statele membre ale Uniunii Europene, în special de Germania, Franța, Austria, Polonia, Republica Cehă și țările baltice. Surse ale agenției TASS din Bruxelles au declarat că pe 18 ianuarie acest subiect va fi discutat în Parlamentul European, iar pe 25 ianuarie – în Consiliul UE.

Alexei Navalnîi, reținut pe aeroportul Sheremetyevo după ce s-a întors din Germania, a fost dus o secție de poliție din Himki, lângă Moscova, fiind anterior anunțat în căutare federală. La sfârșitul lunii august opozantul rus a ajuns în stare de inconștiență la un spital din Omsk, iar ulterior a fost transportat în Germania, la un spital din Berlin. Mai târziu s-a dovedit că el a fost otrăvit cu „Noviciok”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram