Gerul de afară îngreunează condițiile de lucru ale comercianților care vând în piețe. Astăzi, când au fost înregistrate cele mai joase temperaturi din această iarnă, vânzătorii ni s-au plâns de lipsă de cumpărători. Ce-i drept, nici comercianții nu prea au ieșit la muncă, așa că tarabele pentru legume erau goale, iar cei care, totuși, au decis să-și pună marfa la vedere, au fost nevoiți să îndure frigul.

ELENA BOBOC: „După cum puteți vedea, piața este relativ pustie. Frigul ține cumpărătorii acasă, dar nici vânzătorii nu-și pot expune toate produsele pe tarabă, deoarece acestea riscă să înghețe.”

Pentru a evita pierderile din cauza înghețului, vânzătorii își apără produsele, învelindu-le cu haine groase, plapume ori carton. Aceștia spun că administrația pieței ar trebui să le asigure codiții de muncă și pe timp de ger. Dar, pentru că asta nu se întâmplă, deocamdată, ei se descurcă singuri, așa cum pot.

„- Așa îl protejați de îngheț? – Da. Altfel cum să îl protejez? – Dar dumneavoastră cum rezistați? – Ne îmbrăcăm mai bine și rezistăm. Nu stăm toată ziua și ne ducem acasă.”

„- A înghețat puțin. – A înghețat? – Da, dar varza își revine și cumpărătorii o procură. – Dar cum dumneavoastră o protejați ca să nu înghețe? – O învelim, haine călduroase, adică plapume și cutii de carton.”

Această vânzătoare avea pe masă roșii și conopidă înghețate. Femeia ne-a spus că nu are unde să tină produsele, pentru a le feri de îngheț, așa că, noaptea trecută, toate produsele au înghețat.

„- Dar, de regulă unde păstrați produsele ca ele să nu înghețe în alte zile? – Nu avem nicăieri, de sus ne plouă, de jos ne plouă, de aici ne plouă. Condiții nu avem, tot îngheață, tot e frig, noi înghețăm.”

Pentru a-și recâștiga măcar banii investiți, ea încearcă să vândă produsele cu un preț mai redus.

„-Dar oamenii cumpără produse, se întreabă? – Nu, nu! Nu cumpără că sunt înghețate și nu cumpără și o să le arunc și gata o să pierd banii și mai mult nu fac nimic.”

Chiar dacă legumele erau înghețate, pentru unii cumpărători prețul acestora era mai atractiv decât calitatea.

„- Cu 10 îmi dai? – Dă-mi atunci 2 kg cu 10 lei.”

„- Nu sunt ele chiar bune, dar hai, pune-le pe astea, dar iau 2 kg iau. – Nu vă temeți că sunt înghețate? – Nu că îs moi înghețate, ele sunt ,,bocnă”.”

Alți comercianți, pentru a atrage cumpărătorii și-au construit gherete izolate termic. Astfel, ei au condiții mai bune de muncă, iar produsele rezistă mai bine.

„- Dar cum păstrați produsele ca să nu înghețe? – Încăperile la noi sunt termice și aici nu îngheață marfa.”

„Expunem mostre, dar marfa o vindem din încăpere.”

La tarabele cu pește proaspăt, la fel, astăzi șuiera vântul. Vânzătorii de aici, care în timpul lucrului sunt nevoiți să stea cu mâinile în apă, pentru a-și realiza marfa, spun că lor le este cel mai greu să lucreze pe timp de iarnă. Dacă într-o zi mai puțin friguroasă această doamnă are în jur de 50 de cumpărători, astăzi, au venit doar 15.

„Timp de iarnă, acuma cum îngheță tot e foarte greu. Lumea nu prea crede că e peștele viu. Stăm, iată, până adăugăm până arătăm băgăm mâna în apă, stăm înghețăm.”

Potrivit meteorologilor, noaptea de 18 spre 19 ianuarie a fost cea mai geroasă din această iarnă. Cea mai joasă temperatură s-a înregistrat în zona de nord a țării, la Briceni: minus 18 grade. În următoarele zile vremea se va încălzi treptat.

REPORTER: Elena Boboc
Imagini: Ghenadie Stoianov

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!