Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) vor să propună ca în Legislativ să fie votată o hotărâre prin care aleșii poporului își asumă politic că nu vor vota candidații la funcția de premier propuși de președinta Maia Sandu, ceea ce ar duce la provocarea dizolvării Parlamentului.
În declarația anexată la hotărâre deputații se angajează:
– să nu asigure cvorumul în cadrul ședințelor plenare la care se va examina chestiunea cu privire la aprobarea Programului de activitate al Guvernului și acordarea votului de încredere Guvernului;
– să recomande președintelui să sesizeze Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului în prima zi după expirarea celor 45 de zile în care au fost respinse cel puțin două solicitări de învestitură;
– să stabilească după emiterea avizului Curții Constituționale cu privire la constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului, data alegerilor pentru un nou Parlament în prima zi de duminică, după expirarea a 60 de zile de la emiterea decretului de dizolvare a Parlamentului.
Proiectul urmează sa fie discutat la una dintre primele ședințe ale Parlamentului, în noua sesiune, care începe pe 1 februarie curent.
Luni Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) privind posibilitatea de autodizolvare a Parlamentului. Despre aceasta a anunțat președinta CCM Domnica Manole, în cadrul unui briefing de presă pe 18 ianuarie.
Președinta CCM a spus că Legea Supremă prevede două cazuri de dizolvare, imposibilitatea de a forma Guvernul din două încercări și inactivitatea Parlamentului timp de trei luni. Domnica Manole a reiterat că aceste texte sunt clar explicate în Constituție.
Menționăm că deputații PAS își doreau să cunoască dacă Parlamentul se poate auto-dizolva prin 2/3 din voturi.