/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spioni deghizați! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

OMS: „În cazul unei boli noi, poate doar să spere să fie invitată să ancheteze. Acest model nu funcționează”

missing
20 ianuarie 2021, ora 09:18

Pandemia a expus fragilităţile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), o instituţie înzestrată cu mijloace insuficiente şi cu „o putere limitată” în faţa statelor, arată mai mulţi experţi independenţi, într-un raport, informează AFP și Agerpres.ro.

Potrivit raportului, OMS şi China ar fi putut să acţioneze mai repede şi mai ferm pentru a alerta omenirea în ianuarie 2020.

Documentul dezvăluie şi faptul că OMS “nu a fost înzestrată cu mijloace suficiente pentru a îndeplini ceea ce se aşteaptă de la ea” şi că această agenţie din cadrul ONU nu deţine nicio putere de constrângere.

“În cele din urmă, OMS nu are puterea să facă să se respecte ceva, oricare ar fi acel lucru, sau să ancheteze” pe cont propriu “într-o ţară”, a declarat Ellen Johnson Sirleaf, într-o conferinţă de presă.

În cazul apariţiei unei boli noi, singurul lucru pe care OMS poate să îl facă este să ceară să fie invitată (în acea ţară, n.r.) şi să spere că va fi invitată“, a adăugat ea.

Grupul independent consideră “frapantă” “puterea limitată” a OMS în cazul apariţiei unor boli, mai ales în ceea ce priveşte “posibilitatea de a implementa pe plan local mijloace de sprijin şi de limitare”.

“Apelurile la cooperare sunt insuficiente pentru a se asigura o participare efectivă a statelor (…) cu disciplina, transparenţa, responsabilizarea şi rapiditatea dorite”, se afirmă în acelaşi raport.

“Toate statele membre îşi îndreaptă atenţia spre OMS pentru a obţine un leadership, o coordonare şi recomandări, dar nu îi conferă autoritatea, accesul şi finanţarea necesare pentru a reuşi. Este clar că acest model nu funcţionează“, a declarat fosta preşedintă a Liberiei, scrie Agerpres.

Grupul de experţi consideră, de asemenea, că sistemul mondial de alertă pandemică nu este adaptat nevoilor actuale.

Într-o majoritate tot mai mare a cazurilor, OMS află despre alerte ce vizează declanşarea unor epidemii prin intermediul reţelelor de socializare sau a informaţiilor apărute în presă, au constatat autorii raportului.

Coprezidat de Helen Clark, fost prim-ministru neozeelandez, şi de Ellen Johnson Sirleaf, o fostă preşedintă a Liberiei, Grupul independent de pregătire şi ripostă în faţa pandemiei a prezentat raportul săi interimar în faţa Consiliului executiv al OMS, care se întruneşte până pe 26 ianuarie.

Concluziile finale ale grupului de experţi independenţi vor fi publicate în luna mai şi vor fi prezentate în faţa adunării generale a ONU.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram