/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Filip: „Dodon și Șor folosesc ANI ca bâtă politică”. PDM a înregistrat un proiect de lege cu privire la activitatea ANI. Reacția instituției

missing
22 ianuarie 2021, ora 14:31

Partidul Democrat din Moldova (PDM) a înregistrat în Parlament un proiect de lege care ar restricționa controalele Autorității Naționale de Integritate (ANI) asupra activității primarilor, directorilor de școală, grădinițe, centre medicale. Liderul PDM, Pavel Filip, susține că ANI a devenit un instrument de presiune folosit de către Igor Dodn și Ilan Șor. În replică, reprezentanții instituției au calificat declarațiile politicianului drept intimidare și cer actorilor politici să nu să se implice în activitatea ANI.

Autoritatea Națională de Integritate a fost creată cu scop nobil, pentru a verifica integritatea demnitarilor corupți. Ce avem, în schimb, astăzi? ANI-ul terorizează primarii, directorii de școală, directorii de grădinițe, directorii de centre medicale din satele noastre, organizându-le controale la comandă celor incomozi. După aceasta, „kuliokul” și „borsetca” umblă prin sate pentru a-i mitui pe membrii PDM să părăsească partidul”, a declarat președintele PDM, Pavel Filip.

Partidul Democrat a propus un proiect de lege, care prevede următoarele:

  • Stabilirea unui termen de 2 ani de la încheierea activității administrative, în care poate fi inițiat un control pentru primari, grădinițe, ceea ce înseamnă amnistie pentru aceste categorii. În același timp, nu există termen de prescripție pentru procurori, judecători, deputați, miniștri, prim-miniștri, președinți.
  • Prin acest proiect se obligă ANI ca cel puțin jumătate din controale să le facă la judecători și procurori
  • Obligarea ANI să facă o verificare prealabilă înainte de iniția controlul. Asta va obliga instituția să caute probe și să documenteze cazul mai bine, comparativ cu situația de acum, când un simplu telefon de la PSRM e suficient ca să fie inițiat controlul.
  • Cei investigați vor avea posibilitatea de a contesta în instanță procesul verbal de inițiere. Astăzi toți sunt lăsați fără apărare, de aceea vor fi oferite garanții suplimentare și proceduri mai clare.

ANI trebuie să se ocupe de integritatea celor care stau la cârma țării, nu de bieți oameni din sate. Noi ne vom apăra membrii cu toate mijloacele legale existente. Noi avem oameni cinstiți, corecți, oameni cu demnitate, care nu au cedat presiunilor făcute în campanie electorală și care nu vor ceda nici în continuare. Există un dosar la procuratură pentru cei care au încercat să ne cumpere deputații. Vom face același lucru și pentru a ne apăra primarii, colegii noștri directori, dar și pe fiecare om din Republica Moldova”, a conchis Pavel Filip.

Autoritatea Națională de Integrare califică declarațiile liderului PDM drept „intimidare”

Referitor la declarațiile domnului Pavel Filip, făcute astăzi în cadrul unei conferințe de presa, in care aduce acuzații grave la adresa ANI și a controalelor efectuate de către Inspectorii de integritate, ANI reiterează că, toate procedurile de control sunt inițiate în baza petițiilor din partea persoanelor fizice sau juridice, a sesizărilor din oficiu din investigațiile jurnalistice sau în rezultatul verificărilor ordinare a declarațiilor de avere și interese personale.
Inspectorii de integritate sunt cei care iau decizii, in mod independent, după o analiză amănunțită a informațiilor despre subiecții vizați, și decid inițierea sau nu a unui control, doar dacă există bănuieli rezonabile în privința acestora.

Rugăm insistent actorii politici, care au și calitatea de subiecți ai declarării, să nu implice instituția noastră în acțiuni de imagine sau răfuieli politice. ANI își desfășoară activitatea în limitele prevăzute de legislație și examinează toate informațiile expediate în atenția noastră, conform Codului Administrativ al Republicii Moldova.

Înțelegem supărările unor demnitari, mulți dintre care se regăsesc în proceduri de control, de aceea, calificăm aceste declarații că fiind o nouă intimidare asupra activității inspectorilor de integritate și implicit a independenței instituției noastre”, se arată în mesajul postat de ANI.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram