Astăzi, 22 inauarie, la ora 15.00 va avea loc ședința comisiei pentru selectarea judecătorului la CEDO din partea Moldovei. La concursul s-au înscris 13 candidați, printre aceștia se numără fostul purtător de cuvânt al PD Vitalie Gamurari, dar și fratele ex-procurorului Gurin – Marin Gurin.

Lista celor 13 candidați la funcția de judecători la CEDO din partea Moldovei:

Vitalie Gamurari a fost purtătorul de cuvânt al PD, atunci formațiunea era condusă de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Până în 2013, Vitalie Gamurari a a fost decanul facultății de drept de la ULIM. Acesta a fost membru al Colegiului Disciplinar din cadrul Consiliul Superior al Magistraturii.

Un alt candidat la funcția de judecător este Alexandru Prisac, care este avocat și are licență din 2010. În CV-ul avocatului se menționează că el face consultanţă în materia dreptului de proprietate și apărarea dreptului de proprietate şi a celorlalte drepturi reale

Printre candidați se numără și apărătorul Roman Zadoinov. Acesta a devenit cunoscut cunoscut pentru cazurile de tortură şi corupţie de care s-a ocupat. Anterior, avocatul a fost acuzat de colegi că a colaborat cu Centrul Național Anticorupție la elucidarea unui caz de extorcare de bani, acțiune ce ar veni, potrivit unor defensori, în contradicție cu normele deontologice ale avocaturii.

Ion Cojocari este cel de-al patrulea candidat la funcția de judecători la CEDO din partea Moldovei. Anterior, acesta a activat la Judecătoria Comrat, dar și-a dat demisia.

În concurs s-a înscris și fratele fostului procuror general Corneliu Gurin, care anterior a fost selectat ca să reprezinte Republica Moldova în Comisia Europenă împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI). În martie 2016, Marin Gurin a fost promovat în funcția de agent guvernamental al R. Moldova la CtEDO. Peste câteva luni, însă, în toamna aceluiași an, Marin Gurin a cerut să fie suspendat din funcția de agent guvernamental al Republicii Moldova la CtEDO, fiind detașat pentru jumătate de an la Misiunea UE de instruire militară și consiliere pentru forțele de apărare și de securitate din Mali.

Ceilalți candidați sunt:

6. Lilian Moraru
7. Lilian Apostol
8. Vladislav Gribincea
9. Vladimir Grosu
10. Victor Burac
11. Gheorghe Mițu
12.Nicolae Eșanu
13. Diana Scobioală

Precizăm că, la 14 ianuarie, președinta Maia Sandu a semnat un decret prin care a solicitat retragerea lui Pavel Abraham din comisia care va selecta un judecător din partea Republicii Moldova la CEDO. Atunci președinta a desemnat-o pe judecătoarea Viorica Puică în calitate de membru al comisiei.

Cu toate acestea, ministrul justiție Fadei Nagacevschi susține că Maia Sandu nu tocmai l-a retras pe Abraham din comisie: „Dumnealui și-a manifestat intenția de a participa în continuare în calitate de membru. Maia Sandu nu l-a retras prin decret. Este o scrisoare semnată de doamna Sandu în care ea dispune. A dispune – se face prin ordin sau decret. Scrisoarea nu este act administrativ. Eu aștept un decret pe care, eventual, dl Abraham să-l poată contesta”, a declarat Nagacevschii în timpul emisiunii „Cabinetul din Umbră”.

Din comisie mai face parte ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, doi deputați din Parlament, cu studii juridice, președintele Consiliului pentru prevenire și eliminare discriminării și asigurării egalității, Ian Feldman, avocatul poporului, agentul guvernamental Oleg Rotari, judecătorul Curții Constituționale Serghei Țurcan, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, judecătoarea CSJ Tamara Chișcă-Doneva, președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Angela Motuzoc, secretarul de stat al Ministerului de Externe Gheorghe Leucă, președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova, Emanuil Ploșniță, doctorul habilitat în drept Violeta Cojocaru, ex-judecătorul la CEDO Stanislav Pavlovschi, și Viorica Lifari, doctor, conferențiar universitar la Facultatea de Litere de la USM.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!