Război în Ucraina, ziua 85: Filmare de la Azovstal, risc de default al Rusiei și ajutor uriaș de 40 de miliarde din SUA

politic

Reacția MAEIE la declarațiile Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova: „Solicităm să manifeste respect față de legile statului”

22 ianuarie 2021, ora 17:58
Distribuie:

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene solicită misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova, în spiritul Convenției cu privire la relațiile diplomatice de la Viena (1961), să manifeste respect față de legile, regulamentele și instituțiile statului de acreditare și să se abțină de la comentarii, care ar putea fi calificate ca ingerințe în treburile interne ale statului.

Reacția vine, după ce Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a numit verdictul Curții Constituționale din 21 ianuarie, 2020, cu privire la privarea limbii ruse de statutul limbii de comunicare interetnice un factor alarmant în contextul păstrării păcii interetnice în statul multinațional moldovenesc: „În acest context, jignirile radicalilor împotriva conducerii țării noastre, a poporului din Rusia și a cetățenilor de limbă rusă din Republica Moldova par oblasfemie și nenaturale”.

„În contextul recentelor declarații pe marginea Hotărârii nr. 4 a Curții Constituționale pentru controlul constituționalității Legii nr. 234 din 16 decembrie 2020 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene solicită misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova și membrilor personalului diplomatic al acestora, în spiritul Convenției cu privire la relațiile diplomatice de la Viena (1961), să manifeste respect față de legile, regulamentele și instituțiile statului de acreditare și să se abțină de la comentarii, care ar putea fi calificate ca ingerințe în treburile interne ale statului”, se raată într-o notă a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Amintim că, pe 21 ianuarie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia Curții Constituționale este irevocabilă.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram