/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Judecătoarea care l-a eliberat recent pe Viorel Morari, cercetată penal de Procuratura Anticorupție

22 ianuarie 2021, ora 21:45

Judecătoarea care l-a eliberat pe Viorel Morari a fost, anterior, cercetată penal de Procuratura Anticorupție, pe timpul când acesta se afla la conducerea instituției. Acum trei ani, Maria Tertea a fost suspectată de îmbogățire ilicită, dar procurorul care a gestionat investigațiile a clasat ancheta. Aceeași judecătoare a fost și unul dintre judecătorii care au prelungit mandatele de arest pe numele omului de afaceri Igor Borș, care, la rândul său, l-a acuzat pe Morari că i-ar fi fabricat dosarul. În timp ce la telefonul din biroul ei nu ne-a răspuns astăzi nimeni, Viorel Morari spune că nu are nimic în comun cu magistrata și că totul este o coincidență.

Dosarul penal pentru îmbogățire ilicită a fost pornit pe numele judecătoarei Maria Tertea în anul 2017. Atunci, aceasta fusese învinuită că a tăinuit din declarația de venituri și proprietăți sume mari de bani pe care le datora unor creditori. Magistrata ar fi fost datoare cu sute de mii de lei la 9 bănci și companii de microfinanțare. Iar totul ar fi început de la un contract de ipotecă în sumă de aproape 400 de mii de lei, formulat pentru procurarea unei case din Tohatin.

Dosarul penal deschis a fost clasat însă la mai puțin de două luni de la pornire, în perioada când Procuratura Anticorupție era condusă de Viorel Morari. Procurorul de caz a dispus „scoaterea integrală a persoanei de sub urmărire penală și clasarea procesului penal” și a conchis că nedeclararea sumelor datorate, formal, cade sub incidența articolului privind falsul în declarații, din cauza stării psiho-emoționale tensionate din familie. Astfel, în document se menționează că nu s-a constatat intenția magistratei de a tăinui datele din declarația de venituri și interese personale. Întrebat dacă Viorel Morari ar fi știut despre clasarea dosarului, șeful actual al Procuraturii Anticorupție nu ne-a putut oferi un răspuns exact.

 SERGHEI GAVAJUC, ȘEFUL INTERIMAR AL PROCURATURII ANTICORUPȚIE: „În mod normal, șeful procuraturii cunoaște dosarele care sunt în gestiune, dar cu volumul lor, nu știu dacă poate intra în esența fiecăruia”.

Serghei Gavajuc nu ne-a putut spune nici dacă acest fapt ar putea fi un motiv pentru ca procurorii sau judecătoarea să cerea abținerea de la judecarea arestului lui Morari.

SERGHEI GAVAJUC, ȘEFUL INTERIMAR AL PROCURATURII ANTICORUPȚIE: „Eu nu mă pot expune cu privire la asemenea situații”.

De cealaltă parte, Viorel Morari ne-a spus că își amintește despre dosarul judecătoarei, dar spune că nu a avut nicio implicare în luarea deciziei de clasare a investigațiilor. Mai mult, nu este prima dată când este judecat de magistrați cu care a interacționat în trecut, așa că nu vede o problemă în acest fapt.

VIOREL MORARI, ȘEFUL PROCURATURII ANTICORUPȚIE, SUSPENDAT DIN FUNCȚIE: „În privința judecătorilor care au examinat demersul privind aplicarea arestului lui Morari, în trecut, au fost pornite procese penale, care erau pe rol la momentul examinării. Aspectele date nu au fost luate în calcul de colegii săi și au fost respinse ca neîntemeiate”.

Astfel, Morari susține că nu vede motive pentru a cere recuzarea doamnei judecătoare.

VIOREL MORARI, ȘEFUL PROCURATURII ANTICORUPȚIE, SUSPENDAT DIN FUNCȚIE: „De data aceasta chiar nu am avut nicio recuzare, nici nu mi-am adus aminte că ea este cea care a avut dosar. Sincer, îmi era indiferent, eu eram gata să stau 30 de zile”.

Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, reținut acum trei zile, a fost eliberat după ce magistrata a respins mandatul de arest, cerut de procurori. De data aceasta, Morari este cercetat pentru patru articole penale, toate legate de dosarul intentat omului de afaceri Igor Borș. Acesta s-a plâns ieri că a fost ținut fără temei în arest preventiv timp de 12 luni. Unul dintre mandate a fost prelungit tot de judecătoarea Tertea. Am încercat că obținem un comentariu de la magistrată, dar la numărul de telefon din biroul acesteia nu ne-a răspuns astăzi nimeni.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram