/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Afacere pe vreme de pandemie. O meșteriță de ie confecționează măști cu ornament tradițional

23 ianuarie 2021, ora 22:15

Chiar dacă pandemia de coronavirus a fost un adevărat blestem pentru mulți dintre noi, sunt și oameni care au văzut oportunități noi în aceste vremuri grele. Este și cazul Olesei Banariuc, o cusătoreasă din Capitală, care a lăsat la o parte iile și cămășile tradiționale și a început să coase și să brodeze măști de protecție, care sunt mult mai solicitate în această perioadă de cumpănă. Femeia le decorează cu ornamente tradiționale moldovenești, iar la dorință, le și personalizează.

Olesea Banariuc este o meșteriță din Capitală care, de aproape un an a pus pe pauză pasiunea pentru brodatul iilor și confecționează măști de protecție, accesorii foarte solicitate în perioada pandemiei.

OLESEA BANARIUC, MEȘTERIȚĂ POPULARĂ: De fapt eu sunt meșteriță de ie acești 7,8 ani eu fac ii, cu măștile e o altă poveste, măștile n-au fost în planul meu , mai mult de atât, lumea îmi zicea, o dată ce au început restricțiile astea și impunerea de a purta măștile, tare multă lume îmi zicea, tu poți, de ce nu faci? Și eu ziceam că eu măști n-au să fac , eu sunt meșteriță de ie.”

Femeia spune că pasiunea pentru brodat o are încă de când era mică.

OLESEA BANARIUC, MEȘTERIȚĂ POPULARĂ: Când am crescut mai măricică, deja, îmi confecționam haine, erau vremurile grele, erau anii 90, în care nu prea te puteai duce la magazin să îți cumperi tot ce îți poftește inima, desfăceam hăinuțe, pentru a-mi face ață, și a coase, și a croșeta, și a tricota haina noua când apăream la școală într-o fustă nouă sau într-un pulover nou , știind că în magazine nu găsești, clar că mă invidiau.”

Olesea Banariuc afirmă că nici nu s-a gândit vreodată că o să ajungă să brodeze și să coase măști de protecție. A început să creeze astfel de accesorii doar pentru membrii familiei, iar acum spune că măștile ei se bucură de popularitate.

OLESEA BANARIUC, MEȘTERIȚĂ POPULARĂ: Dar eu fiind fire creativă , n-am putut să mă limitez doar a le coase , sau doar a le face, eu trebuia numaidecât să le personalizez, să le individualizez, să le pun ceva, un fel de semnătură de a mea și pentru că eu sunt, plină, bogată în ornamente, capul meu cunoaște multe ornamente, n-am putut să nu fac lucrul acesta.”

OLESEA BANARIUC, MEȘTERIȚĂ POPULARĂ: Pe măști sunt niște ornamente simpluțe, ornamente care, o interpretare de asta mai modernă, broderie în cruciuliță, sau broderie mai netedă , care reprezintă propriu zis , floarea.”

Meșterița afirmă că și dorințele clienților variază.

OLESEA BANARIUC, MEȘTERIȚĂ POPULARĂ: Sunt prieteni de ai mei care da vor anumit text,  nu vor floare, nu vor alt gen de ornament, dar vor, text.”

Totuși, cea mai frumoasă solicitare, zice femeia, a fost din parte unei profesoare de limbă română.

OLESEA BANARIUC, MEȘTERIȚĂ POPULARĂ: Prietena mea , profesoară de limba română mi-a cerut o mască, cu inscripția, cititor sub acoperire, și mesajul propriu-zis e frumos, și pentru mine a fost o provocare, cum aș putea eu să încadrez acest mesaj, într-o mascuță.”

LOREDANA EȘANU, REPORTERĂ TV8: Această mască cu un ornament tradițional moldovenesc a fost creată în aproape 3 ore. Ornamentul propriu-zis a fost brodat în circa 35 de minute iar restul timpului l-a luat confecționarea măștii.”

Femeia spune că are o deosebită plăcere când își vede propriile creații pe fețele oamenilor. Potrivit ei, anume acest lucru o motivează să le confecționeze, în continuare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram