Gerul năprasnic de acum câteva zile a pus la grea încercare o familie din Capitală, care trăiește într-o cameră dintr-un bloc părăsit, fără ca locuința lor să fie conectată la energie electrică, apă sau încălzire. Ba mai mult, împreună cu cei doi soți, aici încearcă să supraviețuiască și un copil de doar un an și 4 luni. Este povestea de viață a soților Pahomi care sunt singurii locatari ai acestui bloc din sectorul Botanica. Ea are grad de invaliditate, iar el a crescut în orfelinat, astfel că acest loc, care le-a devenit, între timp casă, este singurul refugiu pentru ei.

În această clădire, care în trecut era un internat, trăiesc soții  Pahomi, care-și cresc copilul de doar un an și 4 luni. Rodica Pahomi povestește, cu lacrimi în ochi, cum în 2016, acest bloc, în care locuiau 32 de familii, a rămas pustiu, după ce intermediarii, cărora, femeia, le achita chiria camerei, au adunat datorii mari, care ulterior au cauzat deconectări de la rețele electrice, termice și de apă. Celelalte familii și-au strâns lucrurile și au eliberat clădirea. Familia Pahomi, însă, neavând unde se refugia, a rămas să locuiască aici.

Femeia, care este cu dizabilități, zice că s-a adresat de nenumărate ori la autorități, însă acestea le răspundeau că nu au apartamente libere, pentru a le oferi unul. În 2020, și ziariștii de la Ziarul de Gardă au scris despre ei, dar după un an, situația a rămas neschimbată.

Așa că nu le-a rămas altceva, decât să se resemneze cu situația în care s-au pomenit.  Au pus un lăcat la ușa, pentru ca să nu intre străini, și au ales câte ceva din lucrurile foștilor vecini, pentru a-și aranja locuința.

Curent electric împrumută de la un centru pentru autiști, care se află în clădirea de alături. Apă, tot de la ei aduc, iar căldura o obțin de la un ventilator mic, instalat în colțul camerei. Bucătăria, au improvizat-o din camera în care locuia fostul vecin. Acolo le este și baia, și toaleta.

Femeia zice că nu întotdeauna se poate spăla de una singură, așa că și ea are nevoie de ajutorul soțului.

De fapt, pe umerii lui Alexei stau aproape toate treburile casnice, întrucât, soția sa nu se poate deplasa, iar uneori se întâmplă chiar să cadă.

În prezent, familia se întreține doar din pensia de invaliditate a Rodicăi, din indemnizația pe care statul o oferă copilului și din donațiile oamenilor cu suflet mare. Femeia, care a lucrat, timp de 5 ani, în calitate de profesoară pentru copiii cu dizabilități, se află în concediul de maternitate, iar Alexei, care lucrează în construcții și câștigă câte 250 de lei pe zi, iarna nu prea are de lucru.

De mâncare, nu duc lipsă, zic soții Pahomi. Tot ce își doresc este, însă, să aibă din nou electricitate, apă și căldură în calorifere.

Soții Pahomi speră că strigătul lor de ajutor va fi auzit, în sfârșit, și vor avea din nou, toate condițiile necesare, pentru a-și duce traiul în condiții cât de cât decente.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!