Cei care vor evadeze în natură din forfota orașului ori sunt în căutarea unor excursii pe tărâmuri exotice, își pot îndeplini dorința, într-o măsură oarecare, făcând o plimbare prin solarele de la Grădina Botanică. Acolo, peste 3000 de specii, forme și varietăți de plante radiază de un verde viu, exact ca în lunile de vară.

„În solarele de la Grădina Botanică, temperaturile dar și unele plante sunt asemeni celor care se pot găsi în pădurile subtropicale, dar și pe malul Mării Mediteraniene.”

Dacă veți decide să mergeți, în aceste zile și să vizitați Grădina Botanică, veți găsi înflorită planta cu nume științific Strelitza Regula sau, așa cum i se spune în popor, Pasărea Paradis. Această asemănare se face datorită culorilor vii, portocaliu şi albastru, dar și a formei unice a florilor. Este originară din Africa de Sud, începe să înflorească în septembrie și durează până în martie.

În solar pot fi admirate în jur de 3000 de exemplare de tot felul de flori și plante, arbori și arbuști, unii dintre care cresc aici încă din anii 60 ai secolului trecut.

VALENTINA ȚÂMBALĂ, ȘEFĂ LABORATOR PLANTE TEREN PROTEJAT: „În imagini avem echinocactus gruzonis sau scaunul de pedeapsă. O specie de cactus, care la Grădina Botanică se crește din 1964 din semințele aduse de la Grădina Botanică Centrală de la Moscova.”

Chiar dacă plantele pe care le vedem ni se par desprinse din filme, doamna Valentina Țâmbală, care lucrează aici din 1977, adică de după facultate, ne spune că solarele nu corespund cerințelor de creștere pentru toate plantele. Acestea au fost date în exploatare în anul 1984, ca sere de producere, iar până acum, nu au fost renovate niciodată.

VALENTINA ȚÂMBALĂ, ȘEFĂ LABORATOR PLANTE TEREN PROTEJAT: „Plantele sub formă de copaci, deci, foarte greu le vine în condițiile noastre, pentru că ele cresc, ajung la înălțimea serelor, care este până la 6 metri și mai departe sunt tăiate vârfurile, sunt ciopârțite.”

Potrivit expertei, vara, pantele tropicale au nevoie și de multă umbră, dar, din motiv că serele sunt vechi și nu au mecanisme care să oprească pătrunderea luminii, angajații sunt nevoiți să vopsească cu var sticla de pe acoperișul solarelor.

VALENTINA ȚÂMBALĂ, ȘEFĂ LABORATOR PLANTE TEREN PROTEJAT: „Din primăvară, se văruiește și acoperișul serelor, sticla, pentru a micșora pătrunderea soarelui direct în sere. Desigur că este o muncă migăloasă, grea pentru acei colabotatori care activează în cadrul serelor, care mențin o colecție de peste 3000 de specii, forme și varietăți de plante.”

Grădina Botanică este considerată parte a patrimoniului național al științei și culturii din Republica Moldova. Aceasta se întinde pe o suprafață de 104 hectare, iar anul trecut și-a sărbătorit a 70-a aniversare de la înființare.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!