/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ Reparația unui drum din orașul Codru face ca oamenii să înconjoare zeci de km, pentru a ajunge în oraș

missing
25 ianuarie 2021, ora 21:10

Deja de mai bine de jumătate de an, drumul care leagă satul Piatra Albă de orașul Codru se află în reparație. Acest lucru nu ar fi constituit o problemă, dacă lucrările de renovare capitală a acestei porțiuni de drum nu ar fi fost sistate, apoi reluate, după care extinse pentru o perioadă neclară. Între timp, materialele necesare pentru lucrările de reparație au fost aduse și lăsate de izbeliște în mijlocul drumului, astfel că acestea au fost spălate de ploi, iar pe alocuri s-au  împrăștiat și s-au amestecat cu noroi. Deși lucrările ar trebui să fie în toi, pe șantierul de lucru echipa noastră a găsit… doar un lucrător.

ELENA BOBOC: „Deja de mai bine de jumătate de an, din cauză că lucrurile de reparație pe acest traseu au fost sistate, sute de oameni sunt nevoiți să înconjoare zeci de km, pentru a ajunge în orășelul Codru sau în capitală.”

Cei care vin dinspre satul Piatra Albă și doresc să meargă în oraș, sunt nevoiți să facă cale întoarsă, deoarece indicatorul care informează că drumul se află în reconstrucție este instalat exact acolo unde începe porțiunea de drum care se repară.

Șoferii trebuie să parcurgă mai bine de 5 km, înainte de a vedea indicatorul, care arată că drumul este închis. Abia de acolo, sunt nevoiți să facă stânga împrejur și să parcurgă alți zeci de km prin localitățile din preajmă, pentru a ajunge în orășelul Codru sau în Chișinău.

Pentru oamenii care nu circulă cu mașina proprie, acești km în plus însemnă și bani mai mulți cheltuiți pe transportul în comun, dar și timp de așteptare mai îndelungat. Pe acest domn l-am întâlnit mergând pe jos spre Codru. Este originar din Mileștii Mici, iar de când acest drum este în reparație, spune că merge pe jos până în orașul Codru.

La distanță de 5 km, la celălalt capăt al aceluiași drum, l-am întâlnit pe acest domn care tocmai ajunsese la destinația sa din Piatra Albă. Nici pentru a merge pe jos traseul unde lucrările sunt sistate nu este cel mai bun. Oameni sunt nevoiți să-și facă drum printre materialele de construcție: nisip și pietriș, acum amestecate cu noroi.

Oameni din orășelul Codru care au casele pe porțiunea de drum, unde se fac lucrurile de reparație, ne-au spus că le este foarte greu să se deplaseze. Cel mai dificile le este, totuși, mamelor cu copii.

La mijlocul traseului se află un cimitir, iar atunci când un defunct este petrecut pe ultimul drum, cei veniți la înmormântare trebuie să înconjoare în jur de 10 km, pentru a duce corpul neînsuflețit la locul de odihnă veșnică.

În plină zi de muncă, echipa noastră de filmare a reușit să surprindă la fața locului doar un sigur lucrător, care se ocupa de drumul în reparație. Mai exact, aici era un tractor care efectua ceva lucrări pe respectiva porțiune de drum. Am mers la Primărie să vedem de ce durează atât de mult lucrările de reparație. Aici, arhitectul șef al orașului Codru ne-a spus că nu cunoaște procedura de lucru a firmei, însă, potrivit lui, lucrările se desfășoară conform termenelor prevăzute în contract.

STEGHERESCU GHEORGHE, ARHITECTUL ȘEF AL ORAȘULUI CODRU: „Firma care execută lucrările o face conform contractului, contractul de antrepriză, care are un termen oarecare și încă nu au până la terminarea termenului prescris din contract.”

Cu referire la durata acestui proiect de reparație, arhitectul șef al orașului Codru ne-a mai comunicat că perioada în care vor fi efectuate lucrările s-a extins, deoarece, în timpul procesului de lucru, au mai apărut și alte probleme, care nu erau prevăzute în proiectul inițial. De exemplu, executarea unui perete de sprijin. Prin urmare, reevaluarea proiectului care presupune lucrări adăugătoare necesită timp și, respectiv, bani în plus. Acesta ne-a mai explicat și de ce materialele aduse deja pe teren nu au fost utilizate.

STEGHERESCU GHEORGHE, ARHITECTUL ȘEF AL ORAȘULUI CODRU: „În perioada când au adus pietrișul, nu era pregătit locul unde să-l împrăștie. Asta a fost problema.”

Reprezentanții companiei car execută lucrările de reparație a acestei porțiuni de drum nu ne-au răspuns la telefon, pentru a ne oferi un comentariu. Amintim, însă, că licitația privind reparația capitală a drumului din str. Câmpului din or. Codru a avut loc în primăvara anului trecut și la ea au fost înscrise doar trei companii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram