/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Fabrica de reciclare nu se închide. De acum înainte, uzina va recicla doar gunoiul pre-sortat de oameni 

missing
26 ianuarie 2021, ora 21:46

Detalii noi în cazul sistării activității singurei fabrici de sortare a deșeurilor din Moldova. Conducerea întreprinderii susține că, de când a început colaborarea cu autoritățile municipale, a suferit doar pierderi, mai exact – peste un milion și jumătate de lei lunar. Se întâmplă din cauza că Primăria nu ar fi achitat nicio dată cei 200 de lei promiși pentru fiecare tonă de deșeuri reciclate. Astfel, de acum înainte, fabrica nu va mai sorta deșeurile adunate de la locuitorii Capitalei, ci doar le va procesa pe cele sortate din timp de oameni. Primarul Ion Ceban, care anterior declara că agentul economic ar face, de fapt, business din acest proces, a refuzat să comenteze acuzațiile.

SERGHEI BALICA, DIRECTORUL COMPANIEI DE RECICLARE A DEȘEURILOR: „De la statul Republica Moldova și de la autoritățile locale nu am încasat un leu. Ba invers, la construcția uzinei și la echipamentele eliberate am fost și amendați”.

Asta deși Primăria i-ar fi promis fabricii alocarea a câte 200 de lei pentru fiecare tonă de deșeuri sortate și reciclate. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, spune directorul companiei, volumul deșeurilor transportate la Țânțăreni s-ar reduce cu 50 la sută. Iar pe viitor, rezultatele ar fi și mai bune, când ar putea să fie depozitate doar deșeurile de bucătărie.

SERGHEI BALICA, DIRECTORUL COMPANIEI DE RECICLARE A DEȘEURILOR: „Noi vom duce la Țânțăreni, peste un an de zile, numai 20%, adică deșeurile organice, cele mai grele”.

Mai mult, conducerea fabricii susține că avea în plan să utilizeze și deșeurile care nu puteau fi reciclate, pentru a scăpa în totalitate localitatea Țânțăreni de necesitatea de a depozita gunoiul.

SERGHEI BALICA, DIRECTORUL COMPANIEI DE RECICLARE A DEȘEURILOR: „O tonă de combustibil derivat din deșeuri are o putere calorică ca o tonă de cărbune”.

Și asociațiile obștești din domeniul ecologei trag un semnal de alarmă, întrucât, consideră specialiștii, de acum înainte, cantitatea gunoiului depozitat va crește, iar lipsa de sortate va face ca acesta să nu mai poată fi reciclat în viitor.

NATALIA OLEATOVSCHI, ASOCIAȚIA „PROVISIO”: „E important să înțelegem că au fost făcute eforturi mari, pentru a iniția procesul de sortare, de aceea, el nu trebuie oprit, ba din contra, dezvoltat și îmbunătățit”.

Singura fabrică de sortare a deșeurilor din țară va continua să recicleze doar gunoiul depozitat în containerele de plasă speciale și care este sortat, din timp, de oameni. Începând cu ziua de ieri, toate celelalte deșeuri sunt depozitate la Țânțăreni. Se întâmplă după mai multe discuții între reprezentanții companiei și cei de la Primăria Chișinău, în urma cărora nu s-a ajuns la un consens pentru a încheia un contract de conlucrare.

Astfel, cei de la Fabrica de Sortare spun că nu mai dispun de resurse financiare pentru a-și continua activitatea, iar circa 200 de persoane au fost concediate din această cauză. În același timp, primarul general, Ion Ceban, a declarat, ieri, la ședința Primăriei, că agentul economic ar face, de fapt, business din acest proces și că există un grup de lucru care nemijlocit va dezbate problema legată de deșeuri.

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram