/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 804: „Cadou” pentru Putin, amenințare atomică și sportiv ucis! Zelenski cere arme livrate rapid

Greceanîi, la mitingul-requiem dedicat comemorării victimelor Holocaustului: „Din păcate, nici astăzi nu sunt conștientizate pe deplin ororile fasciste”

missing
27 ianuarie 2021, ora 11:35

Președinta Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, a ținut un discurs la mitingul-requiem dedicat Zilei Internaționale a comemorării victimelor Holocaustului. În cadrul evenimentului, președinta Parlamentului a declarat că „R. Moldova întreprinde măsuri de prevenire și combatere a discursului urii”.

De câțiva ani, pe 27 ianuarie ne dăm întâlnire aici, la Monumentul „Victimelor fascismului”, pentru a comemora jertfele Holocaustului.  Anume pe 27 ianuarie 1945 Armata Sovietică a eliberat deținuții lagărului de concentrare din Auschwitz. Puțini au putut supraviețui în urma calvarului mașinăriei naziste. Aproape 6 milioane de femei, bărbați, bătrâni, copii au fost uciși. A fost una din cele mai tragice pagini din istoria europeană. Din păcate, nici astăzi nu sunt conștientizate pe deplin ororile fasciste. Observăm, spre regret, în societate manifestări ale antisemitismului și urii. Aceste tendințe ne îngrijorează și ne arată cât de fragilă poate fi pacea. Republica Moldova întreprinde măsuri de prevenire și combatere a discursului urii. În decembrie 2020, Parlamentul a înăsprit legislația penală și contravențională pentru contracararea manifestărilor de intoleranță religioasă. Vom continua consolidarea cadrului normativ, încât fiecare persoană în țara noastră să se simtă în siguranță, liberă, și să fie tratată cu demnitate. Se zice că ”Somnul raţiunii naşte monştri”. Trebuie să curmăm orice încercare de a îndreptăți nazismul, în mediu real sau în cel virtual. De asemenea, este important să transmitem generației tinere adevărul despre crimele fasciste, pentru ca ele să nu se mai repete niciodată.”, a menționat Zinaida Greceanîi.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că „astăzi, comemorăm oamenii pe care i-am pierdut cu toții. Am pierdut nu doar părinți, copii, bunici, rude, omenirea a pierdut oameni de știință, oameni de cultură. Datoria noastră este să transmitem această amintire tragică mai departe generațiilor și să facem tot ce ne stă în puteri ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple”.

Victimele Holocaustului sunt comemorate astăzi la Chișinău, dar și în întreaga lume. În fiecare an, pe 27 ianuarie este marcată Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram