Președinta Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, a ținut un discurs la mitingul-requiem dedicat Zilei Internaționale a comemorării victimelor Holocaustului. În cadrul evenimentului, președinta Parlamentului a declarat că „R. Moldova întreprinde măsuri de prevenire și combatere a discursului urii”.

De câțiva ani, pe 27 ianuarie ne dăm întâlnire aici, la Monumentul „Victimelor fascismului”, pentru a comemora jertfele Holocaustului.  Anume pe 27 ianuarie 1945 Armata Sovietică a eliberat deținuții lagărului de concentrare din Auschwitz. Puțini au putut supraviețui în urma calvarului mașinăriei naziste. Aproape 6 milioane de femei, bărbați, bătrâni, copii au fost uciși. A fost una din cele mai tragice pagini din istoria europeană. Din păcate, nici astăzi nu sunt conștientizate pe deplin ororile fasciste. Observăm, spre regret, în societate manifestări ale antisemitismului și urii. Aceste tendințe ne îngrijorează și ne arată cât de fragilă poate fi pacea. Republica Moldova întreprinde măsuri de prevenire și combatere a discursului urii. În decembrie 2020, Parlamentul a înăsprit legislația penală și contravențională pentru contracararea manifestărilor de intoleranță religioasă. Vom continua consolidarea cadrului normativ, încât fiecare persoană în țara noastră să se simtă în siguranță, liberă, și să fie tratată cu demnitate. Se zice că ”Somnul raţiunii naşte monştri”. Trebuie să curmăm orice încercare de a îndreptăți nazismul, în mediu real sau în cel virtual. De asemenea, este important să transmitem generației tinere adevărul despre crimele fasciste, pentru ca ele să nu se mai repete niciodată.”, a menționat Zinaida Greceanîi.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că „astăzi, comemorăm oamenii pe care i-am pierdut cu toții. Am pierdut nu doar părinți, copii, bunici, rude, omenirea a pierdut oameni de știință, oameni de cultură. Datoria noastră este să transmitem această amintire tragică mai departe generațiilor și să facem tot ce ne stă în puteri ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple”.

Victimele Holocaustului sunt comemorate astăzi la Chișinău, dar și în întreaga lume. În fiecare an, pe 27 ianuarie este marcată Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!