Un fost colaborator al preşedintelui francez Emmanuel Macron a fost trimis în judecată în urma unei anchete legate de paşapoartele sale diplomatice şi de serviciu, relatează miercuri AFP și Agerpres.ro.

Este prima trimitere în judecată pentru Alexandre Benalla, devenit cunoscut după scandalul violenţelor comise în timpul unei manifestaţii la Paris, la 1 mai 2018, şi care mai este vizat de alte cinci anchete judiciare, în afară de afacerea paşapoartelor.

Judecătorii de instrucţie responsabili de dosarul paşapoartelor îl acuză pe Benalla (30 de ani) de “utilizarea publică şi fără drept de documente atestând o calitate profesională”, în speţă două paşapoarte diplomatice, precum şi de “fals şi uz de fals”, în legătură cu paşaportul său de serviciu.

Ancheta a vizat să elucideze condiţiile în care Benalla – fost “însărcinat cu misiuni” al preşedinţiei, un fel de coordonator al deplasărilor şi întâlnirilor şefului statului – a folosit paşapoarte diplomatice pentru a călători în Africa şi în Israel, unde şi-a început “reconversia” în calitate de consultant internaţional de securitate, după punerea sa sub acuzare, în iulie 2018, pentru violenţele din timpul manifestaţiei de 1 mai şi concedierea sa de la preşedinţie.

Benalla mai deţinea şi un paşaport de serviciu obţinut, potrivit acuzării, prin producerea în mod fraudulos a unei scrisori cu antetul şefului de cabinet de la Elysee, Francois Xavier Lauch, scrisoare care a fost “dactilografiată”, fără a fi semnată.

După ce a afirmat iniţial în faţa Senatului că a lăsat paşapoartele în biroul său de la preşedinţie, Benalla a recunoscut că le-a recuperat şi le-a folosit, înainte de a le preda. Conform Mediapart şi Le Monde, fostul colaborator al preşedintelui a folosit unul din acele două paşapoarte diplomatice pentru a intra în mai multe ţări africane.

Scandalul Benalla, declanşat după violenţele de la 1 mai 2018, când acesta a fost acuzat că a uzurpat funcţia de poliţist, fiind identificat într-o filmare cum ia parte la reţinerea brutală a unui manifestant, a aruncat timp de mai multe luni o umbră asupra guvernului preşedintelui Macron, notează AFP.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!