Un nou ansamblu multifuncțional cu parcări subterane va apărea în Capitală. Acesta va fi amplasat în apropiere de Circ. Un proiect în acest sens a fost aprobat astăzi de către Consiliul Național al Monumentelor Istorice, care s-a întrunit astăzi într-o nouă componență. 

Informația a fost confirmată de către vicepreședintele Consiliului Național al Monumentelor Istorice, Ion Ștefăniță.

„Proiectul de construire a unui ansamblu multifuncțional este în zona de protecție a monumentului arheologic de importanță națională cu numărul 185 – „Cimitir cu complexul de monumente” din strada Circului 6, ce include și Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena”, a scris pe pagina sa de Facebook Dumitrița Efremov.

Anterior, proiectul a fost respins de două ori. „Acest proiect a fost deja respins de două ori de către fostul CNMI”, a mai precizat activista civică Dumitrița Efremov.

Asociația Obștească „Save Chișinău” a anunțat anterior că a depus o cerere prealabilă privind anularea ordinului prin care a fost numită noua componență a CNMI.

Și deputata PAS Veronica Roșca a înaintat un demers în adresa prim-ministrului interimar, Aureliu Ciocoi. „Ordinul în cauză este nul, în condiția în care contravine Hotărârii Guvernului nr.73/2014, fiind pasibil de a fi anulat inclusiv prin intermediul procedurii contenciosului administrativ și aduce atingere securității raporturilor juridice. Prin prisma stipulărilor legale am solicitat aplicarea mecanismului reglementat, adică suspendarea, abrogarea sau anularea ordinului aprobat în mod ilegalˮ, a menționat deputata Veronica Roșca.

Componența nominală a Consiliului Național al Monumentelor Istorice a fost aprobată prin Ordinului MECC nr. 18 din 13 ianuarie curent. Astfel, din noua componență a CNMI fac parte: Iurie Povar – președinte al Consiliului; președinte al Uniunii Arhitecților din R. Moldova, Ion Ștefăniță – director general al Agenției de Inspectare și Restaurarea a Monumentelor, vicepreședinte al Consiliului și Maria Răileanu – consultant principal, Direcția patrimoniu cultural, MECC.

Noua componență a fost aprobată pe un termen de trei ani. Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice reprezintă organismul care are drept scop protejarea monumentelor istorice şi funcţionează pe lângă Ministerul Culturii. Consiliul elaborează şi propune Ministerului Culturii spre aprobare metodologii, norme, normative şi reglementări specifice în domeniul protejării monumentelor istorice. Precizăm că pe 22 decembrie Guvernul a aprobat o hotărâre prin care a fost modificată numărul de membri ai Consiliului de la 14 la 13 persoane.

 

Foto: Anetta Dabija

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!