/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Din cele peste 155 de milioane de lei, sub formă de amendă, în bugetul de stat au intrat 68 de milioane

30 ianuarie 2021, ora 22:12

Amenzile pe care poliția le-a aplicat anul trecut, pentru încălcările în trafic, a depășit numărul de 200 de mii. Cele mai multe penalități au fost pentru depășirea regimului de viteză. Valoarea amenzilor a fost de 155 de milioane de lei, însă în bugetul de stat a ajuns jumătate din sumă.

Între timp, pe drumurile din țară s-au produs, anul trecut, aproape 2000 de accidente. Totuși, față de anul precedent, numărul a scăzut cu aproape 25%. Aproape 250 de oameni și-au pierdut viața în urma tragediilor rutiere.

Conform datelor prezentate de Inspectoratul General al Poliției, comparativ cu anul 2019, anul trecut s-au produs mai puține accidente. Acest fapt a dus și la descreșterea ratei persoanelor decedate cu aproape 20 la sută, dar și a celor traumatizate – cu 25 la sută.

Cele mai multe accidente s-au produs în municipiul Chișinău, unde au avut loc aproape 800 de cazuri, ceea ce constituie în jur de 40 la sută din numărul total. În timp ce unele voci spun că descreșterea se datorează pandemiei, care a ținut oamenii mai mult timp prin case, șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției neagă acest lucru.

MARIN MAXIAN, ȘEF ADJUNCT, IGP: „Nu poate pandemia să joace rolul la multe aspecte. Noi ne gândeam că dimpotrivă, pandemia ne va aduce plus manifestare, pentru că oamenii fiind în autoizolare, sunt predispuși a consuma… apar acele ostilități, pentru că știm că și în familie, mai mult de două zile, între soț și soție, se găsește ceva care trece mâța neagră prin față.”

Datele statistice ma arată că cel mai periculos traseu din țară este porțiunea de drum R6, Chișinău – Orhei – Bălți. Pe acest segment s-au produs, anul trecut, 59 de accidente rutiere, în urma cărora 15 oameni au murit, iar 72 – au fost răniți.

Cauza principală a accidentelor, în 2020, a constituit-o viteza neadaptată condițiilor de drum sau climaterice, ceea ce a dus la moartea a 117 persoane. Inspectoratul General al Poliției prezintă date și despre amenzile aplicate în 2020. Astfel, au fost aplicate peste 204 mii de sancțiuni, în valoare 155 de lei.

Cele mai multe sunt pentru excesul de viteză. În bugetul de stat au intrat însă doar 68 de milioane de lei, adică jumătate din suma totală. Poliția de patrulare a oferit și puncte de penalizare – aproape 540 de mii de puncte.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram