/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 801: Atac la Harkov. Autoritățile din Kiev îndeamnă oamenii să nu meargă la biserică de Paște

/VIDEO/ „Prima Casă” devine mai scumpă: Băncile și-au redus perioada de creditare pentru procurarea locuințelor la doar șapte sau zece ani

missing
30 ianuarie 2021, ora 07:44

La sfârșitul lui 2020, băncile participante la programul guvernamental Prima Casă au redus perioada de creditare pentru procurarea locuințelor la doar șapte sau, cel mult, 10 ani. Asta deși legea prevede că persoanele pot rambursa suma creditului timp de, cel mult, 25 de ani, adică un termen de aproximativ trei ori mai mare decât cel propus de băncile de la noi. În timp ce administratorii instituțiilor bancare se plâng de faptul că au fost nevoiți să recurgă la o astfel de măsură, pentru a se menține pe piață în perioada pandemiei, datele Ministerului Finanțelor arată că, odată cu modificarea termenului de creditare, numărul tinerilor care aplică la program a scăzut în jumătate.

Nicolae este unul dintre tinerii care, în 2020, a decis să-și procure propria locuință,  una mult-așteptată. Este student la drept, însă a reușit să se angajeze în domeniu, așa că, studiind și lucrând în paralel, a constatat că își poate permite să aplice la programul Prima Casă. Atunci era sigur că, timp de 25 de ani, va reuși să întoarcă banii luați în credit de la bancă.

NICOLAE SMÎNTÎNĂ, STUDENT: „Au scăzut prima rată de la 10 la 5%, ceea ce m-am gândit că e foarte bine și hai să aplic, însă am dat de problema că băncile au scăzut perioada de creditare”.

Astfel, atunci când a aflat că termenul de rambursare a fost micșorat la șapte ani, tânărul a renunțat la idee și a înțeles că va fi nevoit să stea și în continuare cu chirie ani buni, până va aduna o sumă de bani, care să-i permită să facă o astfel de tranzacție fără riscuri.

NICOLAE SMÎNTÎNĂ, STUDENT: „Plus-minus, de vreo 14 mii de lei e nevoie să ai salariu, însă pentru noi, tinerii, care ne angajăm în câmpul muncii, e mai dificil, pentru că suntem angajați fără experiență și avem salariul mult mai mic”.

Am intrat și noi pe site-urile mai multor bănci comerciale din țară, pentru a vedea care sunt condițiile de creditare. De exemplu, oferta acestei bănci presupune că suma oferită în calitate de credit pentru procurarea imobilului ar urma să fie rambursată în cel mult șapte ani. Am introdus datele noastre și am ales să procurăm o locuință care ar costa cel mult 900 de mii de lei, aceasta fiind suma maximă a creditului oferit. Calculatorul online ne-a arătat că, în aceste condiții, am fi nevoiți să achităm băncii, lunar, 13600 de lei timp de șapte ani. (video 1) O altă bancă, pe pagina căreia am intrat, oferă termen de rambursare de până la 10 ani. Însă nici așa situația nu arată mai bine. În acest caz, vom achita lunar 10500 de lei. (Video 2) Atât în cazul primei bănci, cât și în cazul băncii nr 2, plata lunară depășește cu mult salariul mediu pe economie din Republica Moldova, adică 8700 de lei, ceea ce face aproape imposibil pentru tineri să-și permită să procure o casă sau un apartament prin intermediul programului Prima Casă. Asta în timp ce legea prevede că aceste credite se acordă pe o perioadă de rambursare de până la 25 de ani. Responsabilii de la Ministerul Finanțelor susțin, însă, că băncile pot ajusta acest termen la propriile cerințe și necesități.

INA DARII, ȘEFĂ DE SECȚIE, TREZORERIA DE STAT: „În funcție de lichiditățile disponibile, de portofoliul de credite deja accesat își evaluează riscul de creditare în funcție de normativele stabilite de Banca Națională și se adaptează, acordă credite în funcție de acest risc de creditare”.

Astfel, reprezentanții unei bănci ne-au explicat că au fost nevoiți să modifice perioada din cauza provocărilor pandemiei.

SERGIU GROZU, ȘEF DEPARTAMENT DEZVOLTARE PRODUSE: „La o anumită etapă, marja băncilor comerciale a fost limitată și, în acest context, privind perioada lungă de 25 de ani, modelele noastre financiare arătau că suntem în minus”.

Totuși, cei de la Minister susțin că deja poartă negocieri cu băncile, pentru ca acestea să revină la termenul de creditare de 25 de ani.

INA DARII, ȘEFĂ DE SECȚIE, TREZORERIA DE STAT: „S-a stabilit că, pentru 2021, o marjă de 3% ar fi ok pentru ca finanțatorii din program să poată relua termenul de 25 de ani de creditare”.

Așa că ne-am dat drept clienți și am contactat mai multe bănci care fac parte din program. Toate ne-au spus, însă, că, deocamdată nu schimbă condițiile de creditare.

REPREZENTANTUL UNEI BĂNCI: „Cândva el a fost la 25, după care s-a modificat la 7. Am auzit și noi de careva modificări de lege, că posibil o să se majoreze înapoi, dar banca noastră încă nu a luat o decizie”.

REPREZENTANTĂ A UNEI BĂNCI: „La toți este egal, 7 ani, sau variază în funcție de vârstă, numărul de copii, cumva variază? – Pentru toți perioada maximă pe care o oferă banca este șapte ani”.

Mai mult, reprezentanta unei bănci ne-a propus să accesăm un alt credit, care ar fi mult mai convenabil decât programul Prima Casă, întrucât poate fi rambursat în 20 de ani.

REPREZENTANTĂ A UNEI BĂNCI: „Vă oferă rată fixă pentru primii cinci ani, fără comisioane suplimentare, doar dobânda”.

Doar o singură bancă din Moldova ne-a spus că, acum o lună, și-a extins perioada de creditare până la 25 de ani, întrucât tinerii nu doreau să acceseze credite, atât timp cât erau nevoiți să-l întoarcă în doar șapte ani.

SERGIU GROZU, ȘEF DEPARTAMENT DEZVOLTARE PRODUSE: „La moment a fost revăzută marja băncii și asta ne permite să revenim în forță cu acest program”.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Finanțelor, până acum, 5300 de tineri au fost acceptați în programul Prima Casă, însă doar 66 dintre ei au întors deja banii în băncile care le-au oferit creditul. Suma totală a creditelor acordate prin acest program este de peste 2 miliarde 600 de mii de lei. Programul Prima Casă a fost lansat în anul 2018. Atunci, Guvernul și-a luat angajamentul de a compensa aplicanților 50 la sută din costul creditului. Familiile cu mai mult de trei copii pot beneficia și de o rambursare de până la 100%.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram