/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 804: „Cadou” pentru Putin, amenințare atomică și sportiv ucis! Zelenski cere arme livrate rapid

/VIDEO/ Psihologii trag un semnal de alarmă! „Unele filmulețe distribuite pe rețelele de socializare sunt periculoase”

missing
01 februarie 2021, ora 06:10

La prima vedere platforme de socializare și distracție, unele rețele de socializare pot fi adevărate capcane pentru copii și adolescenți. În goana după like-uri și popularitate, aceștia recurg, deseori, la gesturi greu explicat. Psihologii bat alarma și spun că unele filmulețe distribuite pe rețelele de socializare sunt periculoase. Ei îndeamnă părinții își supravegheze copiii pe internet și să petreacă cât mai mult timp cu ei.

Acestea sunt doar câteva secvențe din unele filmulețe care au ajuns virale pe rețelele socializare. În goana după like-uri și popularitate, unii adolescenți și tineri recurg la gesturi periculoase sau chiar ilegale. De exemplu, la începutul acestei luni, un tânăr a căzut de la etajul trei al unui mall din capitală în timp ce filma un video pentru Tik Tok. Acesta a ajuns la spital în stare gravă și a fost supus unor intervenții chirurgicale. Iar săptămâna trecută, doi tineri au organizat curse de mașini în parcul Valea Trandafirilor, tot pentru un video pentru Tik Tok.

„Pentru ce ați fost adus la poliție? – Am vrut să facem un video pentru TikTok”.

INA CRASNOJON, PSIHOLOGĂ/PSIHOTERAPEUTĂ: „Ceea ce vedem noi adulții, acum în societate, sunt comportamentele pe care le fac copiii , gen, sar de la înălțime, se aventurează în tot soiul de provocări, își fac tăieturi pe propriul corp, se automutilează, dar foarte puțini atragem atenția la ce se ascunde în spatele  acestor comportamente”.

Psihologii spun că în spatele fiecărui comportament de acest gen se ascund niște stări emoționale, de aceea îndeamnă părinții sau rudele să vorbească cât mai deschis pe această temă cu copiii.

INA CRASNOJON, PSIHOLOGĂ/PSIHOTERAPEUTĂ: „Dacă vorbim despre copiii care depind de tik tok, sau alte rețele de socializare, ei în felul acesta, strigă, să-i zic așa, că eu am nevoie de  atenție, eu am nevoie de valorizare, gândurile care le bântuie prin creieraș sunt de obicei, nimeni nu are nevoie de mine, nimeni nu mă iubește, nu sunt la fel de important precum sunt alții, nu sunt popular în cercul meu de prieteni”.

I-am arătat Inei Crasnojan acest filmuleț devenit viral pe internet cum un tânăr și-a incendiat mașina în goana după popularitate.

„INA CRASNOJON, PSIHOLOG/PSIHOTERAPEUT: „Cel mai probabil a vrut să-și demonstreze că uite sunt cineva , eu vreau să acumulez like-uri , indiferent de, eu vreau să par autoritar , vreau să par mare și tare în ochii celorlalți mai degrabă, decât eu vreau să încep de la zero, adică dacă voia să înceapă de la zero, putea s-o doneze cuiva sau s-o facă cadou dacă nu mai voia s-o folosească”.

Potrivit psihologului, faptul că filmulețele adună mii de like-uri și urmăritori îi încurajează și pe alți tineri să recurgă la acțiuni periculoase.

INA CRASNOJON, PSIHOLOGĂ/PSIHOTERAPEUTĂ: „Dacă noi începem să punem like, ne place, el cumva crede că asta e foarte super, ceea ce face el, noi suntem cei care încurajăm comportamentele respective”.

Psihologa mai vine și cu sfaturi pentru părinții care vor să construiască relații sănătoase bazate pe încredere cu copiii lor.

INA CRASNOJON, PSIHOLOGĂ/PSIHOTERAPEUTĂ: „Deci copilului nu putem să-i interzicem totalmente, pentru că el merge la școală, el are nevoie să socializeze, să comunice, vrea să fie la curent cu toate și în special dacă părintele singur stă pe tik-tok, pe rețele toată ziua, sau în fața copilului , normal că noi suntem modele pentru copiii noștri”.

Ina Crasnojan le mai recomandă părinților să fie atenți la ceea ce accesează copiii lor pe rețelele de socializare. În plus, ar trebui ăs urmărească cu atenție filmulețele pe care le postează și să vorbească cu ei despre eventualele consecințe. Pentru adulții care la fel se aventurează în diferite gesturi periculoase, psihologul, la fel, are o explicație.

INA CRASNOJON, PSIHOLOGĂ/PSIHOTERAPEUTĂ: „Sunt niște etape de dezvoltare în viață, și este foarte important, ca din fiecare etapă noi să ieșim fericiți , în cazul în care noi nu ne-am satisfăcut niște plăceri, niște nevoi, foarte mulți rămân la infantelism, cumva nu vor să se maturizeze , pentru că vede că a fi adult, trebuie să-ți asumi niște responsabilități.

Recent, Italia a restricționat accesul la rețeaua Tik Tok după ce un copil a murit sufocat în timp ce participa la o provocare de pe această platformă de socializare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram