UPDATE 17:00 Al 7-lea poliţist din cadrul Inspectoratului de poliţie Cahul, cercetat pentru fapte de corupţie de DGT sud a CNA şi procurori, a fost reţinut.

Angajata Serviciului patrulare s-a prezentat la CNA pentru audieri cu câteva minute în urmă şi a fost reţinută pentru 72 de ore. Aceasta este cercetată, alături de alţi 6 poliţisti, pentru corupere pasivă şi abuz în serviciu.

Şapte angajaţi ai Inspectoratului de Poliţie Cahul sunt cercetaţi penal de ofiţerii Direcţiei generale teritoriale sud a Centrului Național Anticorupție (CNA) şi procurori, fiind bănuiţi de abuz în serviciu şi corupere pasivă, fapte care sunt cercetate în cadrul a şase cauze penale.

Din cei şapte, cinci sunt inspectori ai Serviciului de patrulare şi doi activează în Serviciul supraveghere tehnică şi accidente rutiere al Inspectoratului de poliţie Cahul.

Urmărirea penală a fost începută la sfârşitul lunii octombrie 2020, după ce Direcţia generală teritorială Sud a CNA a fost sesizată de un locuitor al satului Crihana Veche, raionul Cahul.

Acesta s-a plâns că a fost stopat pe traseu de un echipaj al IP Cahul şi că i s-ar fi cerut 300 de euro mită pentru a nu fi documentat pentru conducerea unei motociclete în stare de ebrietate şi fără permis de conducere.

În temeiul acestui denunţ a fost iniţiată o urmărire penală, iar pe parcurs au mai fost pornite încă cinci dosare penale pentru abuz în serviciu şi corupere pasivă.

Deşi atribuţiile poliţiştilor se rezumau la intervenţiile în cazurile de urgenţă, transmise de operatorii 112, aceştia ar fi abuzat de funcţia lor şi, în afara serviciului, folosind maşina Inspectoratului ar fi oprit mai mulţi şoferi de la care ar fi pretins mită.

Potrivit materialelor acumulate, s-a stabilit că aceştia stopau automobilele în raza municipiului Cahul şi, invocând diferite pretexte, îi intimidau pe şoferi, somându-i să le dea mită.

Din materialele video şi audio se constată că, pentru a nu le întocmi procese-verbale şi a nu-i sancţiona, aceştia îi condiţionau pe conducătorii auto să le ofere recompense ilicite în diferită valută: lei, euro, lire sterline etc.

La această oră, şase poliţiştii din cei şapte sunt reţinuţi pentru 72 de ore. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă până la 10 ani de închisoare.

În anul 2020, CNA a avut în gestiune 50 de dosare care au vizat peste 80 de poliţişti, bănuiţi de corupere pasivă, trafic de influenţă sau alte abuzuri. Oficiul Sud al Procuraturii anticorupţie conduce urmărirea penală.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!