/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/FOTO/ „Orașul aparține cetățenilor”. Protest la Guvern față de decizia privind ridicarea unui complex multifuncțional lângă Circ

03 februarie 2021, ora 12:41

Decizia Consiliului Național al Monumentelor Istorice privind construcția unui complex multifuncțional cu blocuri de locuit lângă Circ trebuie să fie anulată. Asta au cerut mai mulți oameni care au protestat astăzi în fața Guvernului.

Manifestanții au mai solicitat și anularea hotărârii Guvernului prin care a fost numită o nouă componență a Consiliului Național al Monumentelor.

Protestatarii, care sunt nemulțumiți de hotărârea privind ridicarea unui ansamblu într-o zonă de protecție, au spus că ar putea să organizeze noi proteste.

Avizul pozitiv al Consiliului dă undă verde pentru construirea unui complex de locuit, de 15 și, respectiv, 18 etaje, dar și business centrul cu 21 de niveluri între clădirea Circului și a bisericii Sf. Constantin și Elena din Capitală.

După ce avizul pozitiv pentru construcția unui edificiu în această zonă a trezit critici dure din partea mai multor activiști civici, edilul Capitalei, Ion Ceban, a cerut demisia consilierului său în domeniul arhitecturii și urbanism, Iurie Povar. Ulterior, acesta și-a anunțat plecarea.

Amintim că noua componență nominală a Consiliului Național al Monumentelor Istorice a fost aprobată prin Ordinului MECC nr. 18 din 13 ianuarie curent, pe un termen de trei ani. Pe 22 decembrie 2020, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care a fost modificată numărul de membri ai Consiliului de la 14 la 13 persoane.

Proiectul a fost respins de două ori de vechea componență a Consiliului Național al Monumentelor Istorice.

Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice reprezintă organismul care are drept scop protejarea monumentelor istorice şi funcționează pe lângă Ministerul Culturii. Consiliul elaborează şi propune Ministerului Culturii spre aprobare metodologii, norme, normative şi reglementări specifice în domeniul protejării monumentelor istorice.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram