Doar 104 unități de transport interurban s-au încadrat în categoria superioară de confort, după ce au fost testate de ANTA, scrie agenția de presă IPN. 

Deși microbuzele trebuiau să fie testate până la începutul lunii octombrie, din cauza pandemiei, acest termen a fost extins până pe 1 decembrie. Chiar și așa, nu toate unitățile de transport au fost supuse evaluării. Însă, din cele peste două mii de unități testate, doar puțin peste o sută – s-au încadrat în clasa superioară de confort.

Astfel, potrivit lui Iurie Gulca, responsabil în cadrul Agenției Naționale Transport Auto, în total, urmau să fie evaluate 2 657 de unități, dar, pe parcursul anului, au fost evaluate doar 2 074 dintre acestea, iar 18 nu au fost validate, pentru că nu corespund cerințelor tehnice.

În aceste cazuri, s-au  emis prescripții pentru înlăturarea neajunsurilor, urmând o evaluare repetată. Astfel din cele 2 056 de unități de transport validate, doar 104 corespund categoriei întâi de confort, iar altele 1 475 – au fost validate la categoria a doua. Până acum, doar 1 579 de conducători auto și-au luat certificatele de la ANTA.

Restul sunt încă la Agenție, de unde urmează a fi ridicate. Problema e că, în lipsa certificatelor de încadrare în clasa de confort, microbuzul sau autobuzul nu este admis pe linie. Dar să vedem ce cred șoferii rutelor interurbane despre acest proces.

Călătorii au, însă, păreri împărțite despre taxele ce se percep în transportul public. Cei mai mulți dintre ei cred, totuși, că prețurile sunt mari, iar condițiile lasă de dorit.

Conform datelor din Registrul operatorilor de transport rutier, în prezent sunt înregistrate 6095 de autobuze, dintre care circa 3200 asigură transportarea călătorilor pe rute interraionale și raionale. Acestea au fost informațiile.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!