/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ S-a creat o Comisie specială, care va analiza situația economico-financiară de la Î.S. „Calea Ferată din Moldova”

missing
03 februarie 2021, ora 22:10

Criză fără precedent la Întreprinderea de Stat Calea Ferată din Moldova: Circulația tuturor trenurilor locale și suburbane va fi suspendată, începând cu 12 februarie curent. Și asta pentru că trenurile respective generează doar pierderi pentru întreprindere. Anunțul a fost făcut, astăzi, de către reprezentanții CFM, la o ședință a Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, la care s-a discutat despre situația privind restanțele salariale față de angajații de la căile ferate.

REPREZENTANT CALEA FERATĂ DIN MOLDOVA: „Trenurile astea circulă doar ca cheltuieli a întreprinderii. Plus la toate, ele toate, practic, sunt învechite și prezintă pericol pentru pasageri. Acuși vine timpul de vară și căldurile și ele iar încep a se aprinde și este un pericol foarte mare”.

Situația critică de la Întreprinderea de Stat Calea Ferată din Moldova va fi investigată de o comisie specială. O decizie în acest sens a fost aprobată de Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului. În termen de 60 de zile, membrii comisiei speciale urmează să prezinte un raport cu privire la rezultatele și concluziile anchetei.

IGOR MUNTEANU, DEPUTAT: „Este cea mai joasă rată de executare a recomandărilor Curții de Conturi din istoria întreprinderilor de stat din Republica Moldova. Și acest lucru vorbește despre slaba capacitate a administrației anterioare. Ceea ce se întâmplă acuma în CFM alarmează publicul, alarmează angajații, alarmează presa.”

Printre problemele prioritare ale administrației de la CFM se numără și cea cu privire la restanțele salariale, care nu au mai fost achitate din luna noiembrie, anul trecut. Despre posibilitățile de depășire a situației de criză s-a discutat, ieri, în cadrul unei ședinței comune a Consiliului administrație a întreprinderii cu reprezentanții Agenției Proprietăți Publice. Despre concluziile la care s-a ajuns, au fost anunțați, astăzi, și membrii Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe.

REPREZENTANT AGENȚIA PROPRIETĂȚI PUBLICE: „Planul la moment imediat – comercializarea fierului uzat. Asta durează 15 zile. Primii bani vor fi după 15 zile. Paralel, conducerea întreprinderii poartă negocieri cu băncile comerciale. Contractăm credit, ne achităm deodată cu toți salariații, ulterior, pe parcursul comercializării bunurilor care am menționat, noi stingem creditul.”

Recent, șeful interimar al CFM, Adrian Onceanu a fost chemat la audieri în Comisia economie, buget și finanțe. Atunci el a declarat că peste 1000 de angajați ai de la Calea Ferată din Moldova ar putea fi concediați. Potrivit lui, această măsura ar putea fi luată ca urmare a reorganizării Întreprinderii de Stat care, în prezent, se confruntă cu mari probleme financiare.

ADRIAN ONCEANU, ȘEF INTERIMAR CFM: „Aceste persoane, care nu vor fi folosite, ele trebuie concediate. Este dureros, dar faptul dacă vrem să păstrăm întreprindea trebuie făcute reorganizări. Şi după toate câte le văd eu, minimum 1000 de oameni o să fie concediaţi. 1.55.13

Potrivit reprezentanților Agenției Proprietăți Publice, în cel mai scurt timp ar urma să fie efectuat transferul impozitelor și a taxelor către CNAM și CNAS. Comisia economie, buget și finanțe a declarat că, la finele anului 2020, datoria creditoare a ”CFM” constituia peste 450 de milioane de lei, iar restanțele salariale – 35,5 milioane de lei.

Totodată restanțele către bugetul asigurărilor sociale și medicale erau de aproape 27 milioane de lei, iar către  bugetul de stat – de 5,5 milioane de lei. De asemenea, la sfârșitul anului trecut, CFM avea un deficit de mijloace circulante de peste 270 de milioane de lei, ca urmare a formării datoriilor debitoare. În prezent, Calea Ferată din Moldova are peste șase mii de angajați.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram