/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Fileu de pește pe cale să expire, livrat în grădinițele din Capitală. Directorii instituțiilor spus că nu au observat nereguli

05 februarie 2021, ora 21:18

Fileu de pește pe cale să expire a fost livrat în grădinițele din Capitală. Imagini cu acesta au apărut pe rețelele sociale, unde părinții s-au plâns că copiii lor riscă să fie hrăniți din nou cu produse necalitative. Deși directorii de grădinițe ne-au spus că nu au observat careva nereguli sau abateri, Direcția de Educație a retras lotul de pește din instituții și declară că așteaptă să fie livrat un alt lot, mai proaspăt.

Imaginile cu lotul de pește cu termen de valabilitate care va expira peste două luni, au apărut pe rețelele sociale, în mai multe grupuri tematice, dedicate educației copiilor. Am mers și noi în câteva grădinițe din Capitală în căutarea produsului, însă acesta fie că era deja consumat zilele trecute, fie că era retras de către autorități.

TATIANA GURGHIȘ, DIRECTOARE, GRĂDINIȚA NR. 112: „Săptămâna aceasta, noi acest pește nu am primit. Peștele a fost înlocuit. Așteptăm să ni se livreze totuși peștele, pentru că el persistă și va fi și în continuare în meniul zilnic al copiilor”.

RAISA SIMINOI, DIRECTOARE, GRĂDINIȚA NR. 57: „El este congelat. Nu se încheie contracte pe un termen îndelungat, doar pe termen scurt, atât cât îl folosim”.

Nici bucătăresele cu care am discutat nu au observat careva abateri.

„Totdeauna se aducea cu termenul valabil. – Îl verificați înainte să preparați bucatele? – Numaidecât, împreună cu directoarea, magaziniera, sora medicală”.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „Conform Regulamentului din grădinițe, peștele livrat este păstrat cel mult 72 de ore, însă, de obicei, peștele este consumat chiar în ziua în care ajunge în instituție. Astfel, frigiderul din această grădiniță este pustiu, întrucât peștele a fost deja consumat în această săptămână”.

Iar managerii instituțiilor ne-au zis că firma care a livrat lotul de pește, nu a avut anterior careva probleme la capitolul alimentației.

TATIANA GURGHIȘ, DIRECTOARE, GRĂDINIȚA NR. 112: „De la această companie pește nu am primit, dar alte produse. Cu această companie, da”.

RAISA SIMINOI, DIRECTOARE, GRĂDINIȚA NR. 57: „Da, este la un preț de 79 de lei, mai scump, dar calitatea e mult mai bună”.

Responsabilii susțin că cercetează acum circumstanțele cazului și vor permite livrarea peștelui în grădinițe, doar atunci când se vor verifica suplimentar toate certificatele de conformitate.

ANDREI PAVALOI, ȘEF INTERIMAR DGETS: „Termenul de aprilie 2021 era pentru un alt lot, pe care noi nu o să-l acceptăm în instituție. O să acceptăm doar produse care au un termen legal și care corespund tuturor normelor sanitar-igienice”.

Însă, întrebat cum a fost permisă livrarea unui produs care era pe cale să expire, șeful Direcției Educație ne-a răspuns că…

ANDREI PAVALOI, ȘEF INTERIMAR DGETS: „Documentele de însoțire a produsului, nu doar pește, urmează a fi prezentate în instituție la ziua livrării”.

Și asta pentru că produsele livrate la grădinițe trebuie să fie mereu cât se poate de proaspete, astfel că este imposibil de a prezenta toate documentele din timp, când produsul încă nici nu a fost fabricat. Anterior, însă, primarul general a vorbit de mai multe ori despre neregulile depistate în alimentația copiilor și a amenințat cu demisii directorii de grădinițe, dar și pe cei care se fac vinovați de astfel de abateri.

Consilierii PAS au ieșit, ieri, într-o conferință de presă, în care au vorbit despre mai multe abateri semnalate la companiile care livrează produse alimentare în grădinițe.

ZINAIDA POPA, CONSILIERĂ PAS, CMC: „Spre exemplu, marți, avem salată de varză, ciorbă de varză și seara varză înăbușită. Miercuri, salată cu sfeclă, ciorbă cu sfeclă, și seara salată cu sfeclă”.

Autoritățile municipale au respins toate acuzațiile, iar reprezentanții companiilor menționate nu au fost de găsit pentru un comentariu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram