Sonda primei misiuni interplanetare arabe ar trebui să intre marţi pe orbita lui Marte, în ceea ce este considerată partea cea mai complicată a călătoriei destinată să descopere secrete ale planetei roşii, scrie AFP și news.ro.

„Al-Amal” („Hope”/ „Speranţa”) este condusă de Emiratele Arabe Unite. Ea ar trebui să furnizeze o imagine completă a dinamicii temperaturii în atmosfera planetei roşii.

Decolarea acestei nave spaţiale fără pilot a avut loc în iulie de la centrul spaţial Tanegashima (sud-vestul Japoniei), după două amânări din cauza vremii nefavorabile.

Ambiţiile spaţiale ale acestei ţări din Golf bogată în petrol sunt percepute ca o reminiscenţă a epocii de aur a marilor realizări culturale şi ştiinţifice din Orientul Mijlociu.

Statul federat compus din şapte emirate, dispune de nouă sateliţi funcţionali pe orbită şi prevede să mai lanseze opt în anii următori.

În septembrie 2019, Hazza al-Mansouri a fost primul astronaut trimis în spaţiu, la bordul rachetei Soyuz, şi primul cetăţean arab care a stat pe Staţia Spaţială Internaţională.

Ambiţiile ţării merg mai departe pentru că intenţionează să construiască o colonie umană pe Marte de acum şi până în 2117.

Emiratele au în vedere şi proiecte miniere şi de turism spaţial. Au semnat un protocol de acord cu Virgin Galactic, societatea de turism spaţial a miliardarului britanic Richard Branson.

“Al-Amal”, sonda de 1.350 kg, de talia unui 4×4, a parcurs până 493 de milioane de kilometri în şapte luni, la timp pentru a marca a 50-a aniversare a unificării celor şapte emirate.

Sonda va rămâne pe orbită timp de un an marţian, adică 687 de zile.

Această misiune trebuie să studieze atmosfera de pe Marte pentru “a furniza o primă înţelegere completă” a variaţiilor climatice pe un an întreg, a indicat Sarah al-Amiri, care a a fost directorul adjunct al proiectului atunci când a fost lansat. În prezent, este ministrul Tehnologiilor Avansate din Emirate şi preşedinta agenţiei spaţiale din ţară.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!