/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Nava spaţială „Al-Amal” a Emiratelor Arabe Unite se apropie de Marte

missing
07 februarie 2021, ora 19:10

Sonda primei misiuni interplanetare arabe ar trebui să intre marţi pe orbita lui Marte, în ceea ce este considerată partea cea mai complicată a călătoriei destinată să descopere secrete ale planetei roşii, scrie AFP și news.ro.

„Al-Amal” („Hope”/ „Speranţa”) este condusă de Emiratele Arabe Unite. Ea ar trebui să furnizeze o imagine completă a dinamicii temperaturii în atmosfera planetei roşii.

Decolarea acestei nave spaţiale fără pilot a avut loc în iulie de la centrul spaţial Tanegashima (sud-vestul Japoniei), după două amânări din cauza vremii nefavorabile.

Ambiţiile spaţiale ale acestei ţări din Golf bogată în petrol sunt percepute ca o reminiscenţă a epocii de aur a marilor realizări culturale şi ştiinţifice din Orientul Mijlociu.

Statul federat compus din şapte emirate, dispune de nouă sateliţi funcţionali pe orbită şi prevede să mai lanseze opt în anii următori.

În septembrie 2019, Hazza al-Mansouri a fost primul astronaut trimis în spaţiu, la bordul rachetei Soyuz, şi primul cetăţean arab care a stat pe Staţia Spaţială Internaţională.

Ambiţiile ţării merg mai departe pentru că intenţionează să construiască o colonie umană pe Marte de acum şi până în 2117.

Emiratele au în vedere şi proiecte miniere şi de turism spaţial. Au semnat un protocol de acord cu Virgin Galactic, societatea de turism spaţial a miliardarului britanic Richard Branson.

“Al-Amal”, sonda de 1.350 kg, de talia unui 4×4, a parcurs până 493 de milioane de kilometri în şapte luni, la timp pentru a marca a 50-a aniversare a unificării celor şapte emirate.

Sonda va rămâne pe orbită timp de un an marţian, adică 687 de zile.

Această misiune trebuie să studieze atmosfera de pe Marte pentru “a furniza o primă înţelegere completă” a variaţiilor climatice pe un an întreg, a indicat Sarah al-Amiri, care a a fost directorul adjunct al proiectului atunci când a fost lansat. În prezent, este ministrul Tehnologiilor Avansate din Emirate şi preşedinta agenţiei spaţiale din ţară.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram