/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 800: Lupte grele, permisiunea Londrei și ironia Rusiei. Oficial SUA: Războiul nu se va încheia curând

Ancheta în cazul unui figurant în dosarul „Laundromat” din Rusia, finalizată. A depus mărturii împotriva lui Platon, Șor, Plahotniuc și Usatîi 

missing
08 februarie 2021, ora 13:11

Ancheta privind unul dintre figuranții-cheie în dosarul „Laundromat”, coproprietarul băncii „Expressul European” Oleg Kuzmin, a fost finalizată. Acesta și-a recunoscut vina și a depus mărturie în privința politicienilor moldoveni Renato Usatîi, Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, precum și a omului de afaceri Veaceslav Platon și a surorii sale, Elena Platon, scrie publicația din Rusia Kommersant

Dosarul lui Kuzmin, care este învinuit de spălare de bani în mărime de un miliard de dolari, este pregătit pentru procesul de judecată pentru examinare. În timpul desfășurării anchetei, Oleg Kuzmin ar fi ajuns la o înțelegere cu anchetatorii și și-a dat acordul pentru colaborare. Avocatul acestuia a declarat că clientul său a făcut cunoștință cu toate materialele cauzei penale și a semnat actele necesare.

„Oleg Kuzmin a depus mărturie, spunând numele a circa 20 de experți din domeniul finanțelor, dar și politicieni care ar fi implicați în operațiuni ilegale. Acesta a numit inclusiv presupușii organizatori ai schemei”, scrie sursa citată.

Publicația mai scrie că sursele sale au declarat că bancherul a menționat numele câtorva politicienilor din Republica Moldova – Renato Usatîi, Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, al omului de afaceri Veaceslav Platon și al surorii sale, Elena Platon.

Kuzmin a depus mărturie privind partenerii de afaceri ai acestora. În afară de anumiți oameni de afaceri ruși, au fost menționați Victor Ziemelic, unul dintre conducătorii băncii din Riga „Trasta komersbanka”, Dmitrii Rabinovici, șeful Direcției credite din cadrul instituției financiare menționate, precum și bancherul ucrainean Stanislav Kolomieț.

Publicația precizează că și alți figuranți din Rusia au fost deja arestați în acest caz, unii din ei fiind condamnați. Și alți doi figuranți, Alexandr Grigoriev și Elena Platon, au încheiat înțelegeri cu procurorii ruși. Veaceslav Platon, Vladimir Plahotniuc și Renato Usatîi sunt arestați în lipsă în Federația Rusă și se află în urmărire internațională.

Conform Ministerului Afacerilor Interne din Rusia, o mare parte a operațiunii privind extragerea a 22 miliarde de dolari din Rusia a avut loc din 30 iunie 2013 și până în 2014.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram