Programul de guvernare și lista cabinetului de miniștri a Guvernului Gavrilița au fost depuse, astăzi, la Secretariatul Parlamentului. Anunțul a fost făcut de către Natalia Gavrilița pe pagina sa de Facebook. Deocamdată, nu se cunoaște când deputații se vor întruni, pentru a dezbate eventuala învestire sau neînvestire a Cabinetului de miniștri, propus de Gavrilița. Între timp, a fost făcut public programul de activitate al Executivului. Acesta conține 38 de pagini și prevede mai multe obiective precum reformarea Procuraturii, modificarea Costituției, curățarea instituțiilor statului de oameni corupți, majorarea pensiei minime cu cel puțin 15 la sută, dar și scoaterea țării din izolare și apropierea de Uniunea Europeană.
Așadar, candidata propusă de Maia Sandu la funcția de premier, Natalia Gavrilița, a depus astăzi la Parlament lista cabinetului de miniștri și programul de guvernare. Acesta conține 38 de pagini și este intitulat – Moldova Bună. Chiar din primul capitol, Gavrilița afirmă că, în acest Parlament, nu există o majoritate dispusă să voteze legi responsabile și orientate spre nevoile oamenilor.
„În acest Parlament, există doar o majoritate nedeclarată, care a demonstrat ca este gata să adopte legi distructive și neconstituționale, să dea foc la țară, numai să nu permită îndeplinirea voinței poporului. În cazul în care va fi votat, acest Guvern este hotărât și pregătit să acționeze în beneficiul oamenilor și în interesul țării”, se mai arată în document.
Totuși, dacă Executivul va fi învestit, printre acțiunile imediate ale Guvernului Gavrilița se regăsește un pachet anti-criză de susținere a populației și a economiei, care prevede testarea obligatorie și regulată a personalului medical, acces rapid și 100% gratuit la tratament pentru pacienții cu forme ușoare și moderate de COVID-19 în condiții de domiciliu, creșterea pensiei minime cu cel puțin 15%, reducerea la 5% a TVA în sectorul Horeca, pe o perioadă de 2 ani, dar și reluarea urgentă a negocierilor cu Fondul Monetar Internațional pentru asigurarea finanțării deficitului bugetar. La fel, Guvernului Gavrilița își asumă și acțiuni anticorupție.
GUVERNUL GARVILIȚA:
- Vom elibera din funcție persoane din conducerea ministerelor, altor autorități administrative centrale, care au admis ilegalități și au promovat grupuri de interese.
- Vom reforma Procuratura Anticorupție după modelul DNA din România.
- Vom iniția constituirea Tribunalului și a Curții de Apel Anticorupție.
- Vom elabora și aproba în Guvern proiectul de lege pentru modificarea Constituției, care ar permite confiscarea averii pe care funcționarii și demnitarii nu o pot justifica.
Drept obiectiv, Gavrilița își mai propune și organizarea alegerilor parlamentare anticipate libere și corecte.
GUVERNUL GARVILIȚA:
- Vom asigura deschiderea unui număr suficient de secții de votare în străinătate.
- Vom introduce în legislație posibilitatea cetățenilor moldoveni din diasporă de a vota pe parcursul a două zile.
- Vom acorda competențe suplimentare pentru instituțiile statului în vederea sancționării concurenților electorali care admit finanțarea ilegală a campaniei.
- Vom îmbunătăți legislația în vederea transparentizării modului de finanțare a partidelor.
- Vom interzice transportarea organizată a alegătorilor către secțiile de votare.
Pe termen mediu, Guvernul Gavrilița are la bază cinci obiective precum dreptatea și ordinea publică, care prevede demisia judecătorilor și procurorilor corupți, tragerea hoților la răspunde și confiscarea averilor acestora. La fel, Executivul își propune să creeze locuri de muncă acasă, să ofere pensie minimă de 2 000 de lei, să asigure două miliarde de lei anual pentru proiecte de modernizare a satelor, dar și să scoată Moldova din izolare și s-o apropie de Uniunea Europeană. Nu în ultimul rând, Guvernul Gavrilița își asumă să pună pe picioare economia, să crească suportul pentru agricultură și ramurile conexe, să depolitizeze și să responsabilizeze instituțiile de mediu, să modernizeze programele în învățământ, să implementeze inovațiile educaționale. La fel, în cazul în care va fi învestit, acest Executiv mai are ca scop reformarea și modernizarea sectorului de apărare și Securitate, dar și intensificarea dialogului în formatul 5+2.