/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ 65 de angajați ai MAI au fost eliberați din funcție, anul trecut, din cauza abaterilor disciplinare

missing
14 februarie 2021, ora 22:33

65 de angajați ai Ministerului de Interne au fost dați afară anul trecut, pentru abateri disciplinare. Informația ne-a fost oferită de șeful Serviciului Protecție Internă și Anticorupție, Ion Mămăligă. Potrivit datelor oficiale, în topul celor mai frecvente încălcări este neglijența în exercitarea obligațiunilor de serviciu și încălcarea disciplinei.

Cele mai multe demisii, în anul 2020, au fost în cadrul Inspectoratului General al Poliției, care, de altfel, este și structura cu cei mai mulți angajați. De partea cealaltă, la coada clasamentului, cu cele mai puține abateri, sunt angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

ION MĂMĂLIGĂ, ȘEF SPIA: „Este neglijența în exercitarea obligațiunilor de serviciu și încălcarea disciplinei de serviciu, acestea două sunt două compartimente cele mai des întâlnite. Dați-ne câteva exemple concrete de încălcări? -Neexecutarea ordinelor, nerespectarea disciplinei de serviciu, nerespectarea disciplinei de muncă, acțiuni improprii.”

Șeful de la SPIA ne-a mai spus că, potrivit datelor, cele mai multe abateri disciplinare au fost documentate printre angajații Inspectoratului General al Poliției.

ION MĂMĂLIGĂ, ȘEF SPIA: „Inspectoratul General al Poliției sunt cei mai numeroși sancționați, din considerente că sunt cei mai numeroși per ansamblu, au fost aplicate 185 de sancțiuni disciplinare în privința funcționarilor IGP.”

Acesta susține că angajații Ministerului de Interne sunt pedepsiți destul de aspru atunci când comit abateri și că nimeni nu este cruțat sau favorizat.

ION MĂMĂLIGĂ, ȘEF SPIA: „Un caz de rezonanță la nivel de țară este cazul funcționatului de la IP Căușeni imaginile video în care dumnealui a fost lovit, a fost implicat într-un conflict, într-un act de huliganism și a fost concediat din interne.”

Pe parcursul anului trecut, 65 de angajați ai Ministerului de Interne și-au pierdut funcțiile în urma anchetelor de serviciu, desfășurate în privința lor. Recent, și doi polițiști de frontieră care, în luna ianuarie, nu au împiedicat o bătaie într-o stație PECO din satul Criva, au fost demiși din sistem.

Aceasta este sancțiunea maximă ce poate fi aplicată, în cazul unor abateri disciplinare. Cei doi au fost dați afară pentru că atitudinea lor a prejudiciat grav imaginea instituției în care activau și a profesiei de polițist.

Datele SPIA arată că după Inspectoratul General al Poliției, în topul cu cele mai multe abateri disciplinare urmează Poliția de Frontieră – cu 156 de angajați sancționați. Pe locul trei este Inspectoratul General de Carabinieri, unde au fost documentate 95 de cazuri.

La Inspectoratul Național de Securitate Publică au fost înregistrate 68 de cazuri. Cele mai puține încălcări de ordin diciplinar au avut loc la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, fiind stabilite 11 încălcări de acest fel. Ministerul Afacerilor Interne numără în jur de 17 mii de angajați.

Reporter: Cătălin GORIA

Imagini: Ghenadie STOIANOV

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram