/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Cum arată pădurea Țiganca, din Orhei, care a fost arendată pentru 49 de ani de o firmă afiliată lui Voronin

missing
14 februarie 2021, ora 21:39

Fostul președinte, Vladimir Voronin, care, prin intermediul unei firme, are parte de o pădure de tocmai 700 de hectare în raionul Orhei, este pe punctul de a renunța la această plăcere. De vină ar fi scumpirea arendei, a declarat el recent la emisiunea Cutia Neagră. De la reprezentanții Moldsilva am aflat că firma care achită chiria a plătit până în luna martie, suma anuală fiind de peste 200 de mii de lei.

Ce decizie va lua compania după, nu am reușit să aflăm, deocamdată. Între timp, pădurea este îngrijită cum se cuvine. Găzduiește porci sălbatici și domestici, căprioare, păsări, două lacuri, dar și casa vânătorilor. Traseul principal este iluminat cu piloni electrici, însă teritoriul este înconjurat cu sârmă ghimpată.

Porci sălbatici și domestici, căprioare, stupi, alei iluminate, două lacuri și casă de odihnă a vânătorilor. Toate acestea se regăsesc în pădurea Țiganca din raionul Orhei, ce se întinde pe o suprafață de circa 700 de hectare și care a fost dată în arendă pentru 49 de ani, de către Agenția de Stat „Moldsilva” unei companiei, afiliată familiei Voronin. Deși moșia este înconjurată de sârmă ghimpată, în ziua în care am vizitat teritoriul, porțile erau deschise.

La scurt timp, l-a întâlnit pe pădurar. De la el am aflat că Vladimir Voronin a fost aici nu demult. În luna decembrie, când era deschis sezonul vânatului la mistreț. Pentru ca fostul președinte să aibă ce vâna, firma arendașă are grijă să aducă hrană animalelor.

Predomină mistrețul și căpriorul. Câțiva ani în urmă au fost mufloni, dar nu s-au adaptat aici în pădure. Potrivit lui, compania care a luat în arendă pădurea acoperă cheltuielile pentru gaz și curent electric.

Între timp, unii săteni din localitatea Trebujeni, situată la câțiva kilometri distanță de pădurea arendată, se plâng că nu au acces pe teritoriu și sunt de părere că, în 2008, autoritățile statului au comis o nedreptate atunci când au autorizat chiria.

Nu am fost pe acolo mulți ani, de când s-a făcut stăpân el acolo. – Oamenii nu au acces acolo? – Nu, doar când se duc la tăiat pădurea.”

– Pădurea este îngrădită. – Mai vine domnul președinte? Cât a fost vânătoarea venea. În fiecare duminică mergeam la vânat. – Se permite? – Dar cum nu, dacă ne cheamă și plătește? – Plăteați? – El plătește. Ultima data am fost înainte de Anul Nou. Și s-a încheiat sezonul. Acum, dumincă, trebuia să ne ducem la vânătoarea de vulpi, însă timpul nu este favorabil.”

Iar acest bărbat afirmă că ar fi fost deposedat de pământul agricol, aflat în preajma pădurii.

Au acces localnicii acolo? Nu, deloc. E îngrădit. Este pază. Înainte se mai duceau oamenii după ciuperci. Acolo au fost între păduri cote. Nici în ziua de azi nu mă pot apropia de ele.”

Au acces localnicii acolo? Nu prea. De ce? E pădurea lui. A luat-o pe câțița ani.”

Ultima oară, când ați avut acces acolo? Vreo 15 ani. Era un pădurar. Acum nu poți face nimic. A luat-o el. MUSCA 0053-0059 A luat tot. Oamneii se uită în sus. MUSCA 0102-0111 Și-au construit acolo niște palate. Avea să facă coștrirețe?”

Am fost o dată. Dar nu se poate. La vânătoare? Nu, ca la țară. Ce poate să zică lumea? S-a făcut ceva cum se face în Moldova. MUSCA 0203-0209 Dacă ai putere, nu-i a oamenilor. E clar că fiecare e disperat. Pădurea aici și să nu ai voie să te duci la o ciupercă, nu ni se permite.”

Acum câteva zile, în cadrul emisiunii Cutia Neagră, Vladimir Voronin a declarat că vrea să renunțe la pădure.

VLADIMIR VORONIN, EX-PREȘEDINTE/LIDER PCRM: „Ce mai fac pădurile lui Vladimir Voronin, luate în arendă? Nu fac nimic și nu sunt luate în arendă de Vladimir Voronin. – De Bitoex-com. – Da, de firmă. – Cred că vom renunța. Suma arendei s-a majorat de 20-30 de ori. – Dar plătiți această majorare? – Da, anul acesta e plătită.”

De la șeful direcției juridice a Agenției Moldsilva, am aflat că firma care arendează pădurea a achitat toată suma până în luna martie. Deocamdată, nu se știe ce decizie va lua mai departe: va prelungi sau va renunța la contract. Cert este că suma anuală pe care a achitat-o compania este de 216 mii de lei.

CONSTANTIN BOBOC, ȘEF SECȚIA JURIDICĂ, AGENȚIA „MOLDSILVA” : „Dacă nu greșesc administratorul firmei s-a adresat în vara anului trecut. Nu erau deciși dacă să achite sau nu nu plata, dar într-un final au văzut că au efectuat transferul. – Dumnealui zice că suma arendei a fost majorată. Cu cât și când a fost majorată? – Pentru un hectar de teren în fond cinegetic se achită 316. Majorarea a fost până la încheierea contractului.”

Darea în arendă a pădurilor este interzisă din anul 2016, printr-o hotărâre de Guvern, pe vremea când ministru al Mediului era Valeriu Munteanu.

VALERIU MUNTEANU, EX-MINISTRU AL MEDIULUI: „Am considerat atunci și consider și acum că aceea era cea mai ușoară cale de distrugere a pădurilor valoroase. Avem 5-6% de păduri secular, anume pe acestea le ocheau arendașii, se așezau acolo, băgau betoane, le încojurau cu garduri de sârmă ghimpată precum a făcut domnul Voronin, și nu roșește când vine la dvs în emisiune ca un fost șef de stat.”

În prezent, agentia „Moldsilva” are în gestiune 346 de contracte de arendă, în scop de recreiere și odihnă, iar 25 în scop cinegetic – gospodărie de vânătoare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram