Într-o sală modestă, încălzită de câteva reșouri, un grup de copii depun eforturi să devină campioni la lupte libere. Îl au ca exemplu pe antrenorul lor, un multiplu campion național și maestru în sport, Andrei Trofim.

Sub îndrumarea lui, zeci de adolescenți vin de câteva ori pe săptămână în vechea casă de cultură din satul Ulmu și se antrenează pentru a deveni tot mai buni. Spun că își doresc o sală mai performantă, dar știu din auzite că cei mai buni campioni ai lumii au început-o de jos, unde nu erau pomină de condiții.

Cu încălțămintea aranjată grijuliu în fața încăperii, copiii se grăbeau să înceapă antrenamentele. În perioada iernii s-au mutat în sala mică, pentru că cea mare e mai greu de încălzit. Pentru a dezmorți cât de cât camera, antrenorul folosește câteva reșouri electrice.

Deși autoritățile locale le-au propus câteva variante pentru sala de sport, într-un final a fost aleasă încăperea din casa de cultură, în care nu prea calcă picior de om. Aici vin să se antreneze în jur de 30 de adolescenți din trei sate învecinate: Văsieni, Ulmu și Horodca.

Acest proiect a fost pus la cale de câteva persoane din Ulmu, care, după ce au plecat în țări străine, au decis să investească în educația copiilor din sat. Au creat o asociație și, cu efortul autorităților locale, au reușit să dechidă acest club sportiv.

În cei trei ani de când activează, discipolii au reușit să obțină 27 de medalii de la competiții republicane și raioanale. În drumul lor spre atingerea performanțelor este antrenorul Andrei Trofim, născut și el în satul Ulmu, maestru în sport și campion național la lupte greco-romane.

ANDREI TROFIM, ANTRENOR: „Sportivii de performanță, care au ajuns undeva, au pornit de jos. Din subsoluri. Avem exemple foarte multe în țara noastră, cu sportivi care au ajuns campioni fara bani.

Sala, deși mică și modestă, dispune de echipament. O parte a fost donat de moldovenii din diasporă. Însă, din cauza condițiilor din interior nu o pot instala pe toată.

ANDREI TROFIM, ANTRENOR: „Avem otgon care va merge pe toată sala. Trei feluri de otgoane, care se ridică în sus.”

Modeste sunt și pretențiile copiiilor față de cum trebuie să arate o sală de sport performantă. Așa că se concentrează mai mult pe antrenamente, pentru ca procedeele să fie cât mai aproape de cele demonstrate de antrenorul lor.

În ciuda tuturor provocărilor, echipa de tineri luptători au de cucerit mai multe competiții, pentru care speră să găsească susținere financiară.

SINCRON: ANDREI TROFIM, ANTRENOR: „S-a dat voie să plecăm la comepetiții, din luna ianuarie, vom avea deplasări în Căușeni, Soroca. Ne va trebui surse financiare ca să ne putem deplasa cu copiii, hrană, transport. Dar vrem si noi aici pe loc să petrecem o competitie.”

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!