/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Deputat Platforma DA: Am primit detalii despre o serie de cazuri de tăieri ilegale de copaci

missing
15 februarie 2021, ora 12:47

Pe parcursul anului 2020, au fost depistate 330 de acțiuni ilicite, efectuate cu implicarea personalului serviciului silvic, inclusiv tăieri ilicite de păduri, pășunat ilicit, braconaj și alte contravenții. Prejudiciul cauzat fondului forestier pe cazurile date constituie 2434,7 mii lei, dintre care au fost recuperate 515,2 mii lei. Despre aceasta a anunțat deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (PPDA), Chiril Moțpan, care susține că a primit detalii despre o serie de tăieri ilegale de copaci, iar în cadrul a peste 4000 de revizii, personalul Moldsilva a depistat tăierea ilicită a unui volum de peste 700 metri cubi de lemn.

„Mai mulți ingineri, șefi de ocoluir silvice, pădurari etc. ar fi fost sancționați disciplinar, inclusiv concediați. În afara reviziilor, ar fi fost efectuate și aproape 2000 de raiduri, inclusiv împreună cu structurile de poliție. Cu privire la cazul din comuna Bujor, mi s-a comunicat că în patru cantoane silvice au fost tăiați ilegal 1412 arbori, cu un volum total de 480 metri cubi, cu complicitatea pădurarilor responsabili de aceste ocoaluri și a altor persoane cu funcții de răspundere. Mi s-au comunicat și măsurile adoptate împotriva acestora: concedieri și mustrări în baza unor anchete de serviciu, indicând de fiecare dată numele persoanelor învinuite”, a scris deputatul într-o postare pe o rețea socială.

Totodată, alesul poporului susține că în cazul tăierii ilicite de păduri din Rezervația Plaiul Fagului, instituțiile de resort au descoperit că pădurarul unui ocol silvic, în complicitate cu proprietarul unei unități de transport, a decis să înstrăineze o cantitate de masă lemnoasă tăiată în mod legal, în cadrul lucrărilor curente, dar neraportată în actele finale. Potrivit lui, cazul este încă în proces de examinare la instanțele responsabile, urmând să fie stabilite măsurile de pedeapsă. În fiecare caz, au fost menționate numele persoanelor învinuite.

„Documentul care mi-a fost prezentat include unele probleme legate de activitatea persoanelor fizice și juridice care arendează sectoare din fondul forestier și cinegetic: lipsa unor proiecte de gospodărire, lipsa unor acte necesare, edificarea ilegală a unor construcții, lipsa delimitării exacte a sectorului arendat, atitudini neprincipiale ale persoanelor responsabile.

În aceste cazuri, în perioada 2017-2020, ar fi fost pornite peste 200 de cauze civile împotriva arendașilor, o bună parte dintre ele vizând recuperarea prejudiciilor, rezilierea contractelor, plata datoriilor, restabilirea fondului forestier afectat. În principiu, este vorba de procese ce ar forța arendașii să-și plătească datoriile și să compenseze pagubele cauzate”, a mai declarat Chiril Moțpan, explicând că la moment, pe rolul instanțelor judecătorești naționale, se examinează 46 cauze civile între arendașii fondului forestier și Agenţia „Moldsilvaˮ, cu o valoare a acțiunii de 1 174 737,44 lei.

„În cele din urmă, autorii documentului au ținut să clarifice tipurile de tăieri legale de pădure efectuate și în prezent. Scopul principal al acestora este salvarea de copleșire a speciilor valoroase, curățirea, rărirea pentru îngrijirea individuală a arborilor valoroși, tăierea de igienă, tăierea de regenerare (tăieri urmate de reînsămânțări), tăierile ce vizează conservarea sau reconstrucția unor arborete valoroase. (…)”

Totuși, alesul poporului susține că responsabilii de la „Moldsilva” încearcă să țină sub control propriul domeniu, „prin acțiuni decise, inclusiv prin mii de raiduri și revizii, și sunt dispuși la colaborare cu alte structuri responsabile, dar sunt luați prin surprindere de factori precum rea-credință a propriilor angajați și a arendașilor, indiferența cetățenilor, faptul că situația pădurilor este privită ca inesențială, faptul că se mediatizează excesiv un caz sau altul de tăiere de pădure dar în presă nu se acordă atenție caracterului sistemic al acestor probleme.”

Deputatul susține că „ măsurile luate împotriva celor care au admis ilegalități au fost insuficient de dure.”

„Aș menționa, în plus, că aceste lucruri ar trebui comunicate sistematic cetățenilor, organelor de presă, structurilor responsabile, nu doar la solicitarea unui deputat. Doar o conștientizare acută a situației de către întreaga societate ar permite înțelegerea ei și luarea de măsuri adecvate”, a spus în încheiere Chiril Moțpan.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram