Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a avut, astăzi, o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotențiar al Republicii Austria în Republica Moldova, Stella Avallone. În calitatea sa de președinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Austria, la întrevedere a participat deputatul Corneliu Furculiță. 

Interlocutorii au trecut în revistă relațiile de colaborare dintre țările noastre în diferite domenii. Zinaida Greceanîi a remarcat activitatea productivă a primului Ambasador rezident al Austriei în Moldova, Christine Freilinger, și a urat succese mari Ambasadorului nou venit. Speakerul a asigurat-o pe Stella Avallone de deplina sa deschidere și determinare pentru cooperare eficientă care ar contribui la promovarea raporturilor moldo-austriece.

A fost exprimată aprecierea înaltă a relațiilor de parteneriat stabilite între Republica Moldova și Austria pe diverse dimensiuni, precum și recunoștința pentru sprijinul impunător oferit țării noastre de Austria.

”Moldova beneficiază plenar de suportul continuu atât pe dimensiunea implementării reformelor sectoriale, cât și prin intermediul programelor de asistență, impactul cărora este resimțit cu adevărat de către cetățeni”, a accentuat Speakerul.

Președintele forului legislativ a pledat pentru extinderea continuă a cooperării multidimensionale dintre statele noastre. În special, Zinaida Greceanîi s-a pronunțat pentru intensificarea dialogului parlamentar.

Ambasadorul Austriei a confirmat importanța consolidării relațiilor parlamentare bilaterale, precum și cooperării în cadrul organizațiilor parlamentare internaționale. În acest sens, autoritățile austriece acordă o atenție deosebită pregătirii corespunzătoare a Conferinței mondiale a președinților de Parlament, la Viena, ținând cont de evoluția situației globale în domeniul sănătății.

Stella Avallone a subliniat necesitatea activizării grupurilor parlamentare de prietenie ale celor două state.  Ambasadorul a exprimat disponibilitatea de a facilita dialogul direct, care la moment este posibil în format de videoconferință.

Constatând prezența semnificativă a companiilor austriece în Moldova, părțile au pledat pentru atragerea noilor investiții din Austria în economia Republicii Moldova.

În mod aparte, a fost evocată necesitatea impulsionării dialogului politic moldo-austriac la nivel înalt, inclusiv prin organizarea vizitelor reciproce. Ultima vizită a unui oficial austriac la Chișinău a fost cea a fostului Ministru pentru Europa, Integrare și Afaceri Externe, în calitate de Președinte în exercițiu al OSCE, în prezent – cancelar federal al Austriei Sebastian Kurz.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!