/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Prețurile explodează din nou! Varza, castraveții și ciupercile s-au scumpit

missing
16 februarie 2021, ora 23:14

Prețurile explodează din nou! Varza, castraveții și ciupercile s-au scumpit, în ianuarie față de luna decembrie. Cel puțin, așa arată datele înregistrate și prezentate de Biroul Național de Statistică. Vânzătorii de la Piața Centrală se justifică, însă, iar cei mai mulți dintre ei afirmă că nu au majorat prețurile. Între timp, comercianții se arată indignați de decizia de ieri a autorităților, care au anunțat că, de mâine, piețele comerciale vor fi deschise doar în zilele de marți, joi și sâmbătă.

Aceștia se plâng că, din cauza noilor restricții, vor fi nevoieți să suporte pierderi colosale.

Așa ar, potrivit Biroului Național de Statistică, din categoria produselor alimentare, în luna ianuarie faţă de luna decembrie 2020 cel mai considerabil au crescut preţurile la legume proaspete – cu 5,7%.

Mai multe produse s-au scumpit, anunță Biroul Național de Statistică. De exemplu, prețul la varză s-a majorat cu circa 16% și a ajuns să coste astăzi până la 7 lei kilogramul.

Iar pentru ca varza să nu înghețe, vânzătorii au găsit și o soluție.

Între timp, Biroul de Statistică anunță că și prețurile la castraveți au crescut cu peste 13 la sută. Vânzătorii se jură, însă, că nu au majorat prețurile

Și ciupercile s-au scumpit cu 6 la sută. De partea cealaltă, comercianții spun că prețurile au rămas neatinse – ba din contra – le-au micșorat. La fel, în luna ianuarie față de decembrie, au fost înregistrate majorări de preț, de până la 6 procente, la gazul lichefiat ambalat în butelii, carburanți, dar și lemnele de foc.

În timp ce unii vânzători afirmă că prețurile au rămas neschimbate, alții au recunoscut că acestea
au crescut. E din cauza pandemiei, spun ei. Între timp, vânzătorii se arată indignați de decizia de ieri a autorităților, care au stabilit că, de mâine, toate piețele comerciale, cu excepția celor agricole, vor fi deschise doar în zilele de marți, joi și sâmbătă.

Cumpărătorii au păreri împărțite despre această decizie a autorităților. Majoritatea cred, însă, că Piața este un loc în care nu se respectă în totalitate măsurile antiepidemice.

Ieri, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a prelungit starea de urgență în sănătate publică până pe 15 aprilie, pe tot teritoriul Republicii Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram