Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că întors Parlamentului spre examinare legea privind aprobarea Strategiei pentru asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024.

„Am întors Parlamentului pentru reexaminare Legea nr. 204 din 26 noiembrie 2020 pentru aprobarea Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia”, a declarat Maia Sandu.

În aceste condiții, șefa statului spune că „strategia nu poate atinge scopurile declarate fără câteva elemente-cheie: implementarea mecanismului de evaluare externă a judecătorilor, demararea unei reforme viabile în sistemul organelor anticorupție și asigurarea verificării efective a declarațiilor de avere și interese a judecătorilor și procurorilor.

Maia Sandu susține că acest proiect trebuie să prevadă și „elaborarea și promovarea proiectului de lege pentru modificarea Constituției pentru a permite confiscarea averii pe care funcționarii publici și demnitarii nu o pot justifica, dar și alte acțiuni concrete, menționate în documentul remis Parlamentului”.

Șefa statului a solicitat Parlamentului să includă aceste acțiuni în strategie. „Nu ne mai permitem să aprobăm Strategii care arată bine pe hârtie, dar nu aduc schimbări reale în justiție”, a punctat Maia Sandu.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!