/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

UE a contractat 150 de milioane de doze suplimentare de vaccin Moderna, care ar trebui livrate anul acesta

17 februarie 2021, ora 16:12

Comisia Europeană a anunţat miercuri încheierea unui acord cu compania farmaceutică Moderna pentru achiziţia a 150 de milioane de doze suplimentare de vaccin anti-COVID-19 care vor fi livrate anul acesta, şi a confirmat un acord anunţat anterior privind achiziţia a încă 200 de milioane de doze de vaccin Pfizer/BioNTech, informează Reuters.

Acordul cu Moderna cuprinde şi o opţiune pentru achiziţia altor 150 de milioane de doze anul viitor. Acest acord ”ne aduce mai aproape de obiectivul nostru major: să asigurăm că toţi europenii au acces la vaccinuri sigure şi eficiente cât mai repede posibil”, a spus preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Uniunea Europeană contractase înaintea acestui acord 160 de milioane de doze de vaccin Moderna, a căror livrare a început în ianuarie, cu o ţintă ca până la sfârşitul lunii martie să fie livrate 10 milioane de doze, dar se înregistrează întârzieri.

Comisia Europeană a confirmat marţi că societatea Moderna va livra Uniunii Europene în februarie mai puţine doze de vaccin anti-COVID-19 faţă de cantitatea prevăzută, dar se aşteaptă ca în martie ritmul livrărilor să revină la normal.

Aceasta este a treia perturbare în livrarea vaccinurilor anti-COVID-19 care afectează UE, după ce Pfizer/BioNTech a redus temporar în ianuarie numărul dozelor livrate, iar AstraZeneca a anunţat că în primul trimestru va furniza blocului comunitar numai aproximativ 40 de milioane de doze de vaccin, o reducere la jumătate faţă de cantitatea aşteptată.

Tot miercuri, Comisia Europeană a confirmat un acord, anunţat pe 8 februarie, pentru achiziţia a 200 de milioane de doze suplimentare de vaccin anti-COVID-19 produse de asocierea Pfizer/BioNTech, din care 75 de milioane ar trebui livrate în trimestru doi al acestui an şi diferenţa până la sfârşitul anului, cu o opţiune pentru alte 100 de milioane de doze livrabile ulterior. Un prim contract semnat anul trecut cu Pfizer/BionTech prevede achiziţia a 300 de milioane de doze.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram