Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1034: Fals despre Transnistria și probleme la Nipru. „NATO ar nimici armata Rusiei, dar cu un preț uriaș”

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Dodon și-a însușit 40 de obiecte incluse în registrul cadourilor de la Președinție

missing
17 februarie 2021, ora 15:12

În cei patru ani cât a fost șef de stat, Igor Dodon și-a însușit 40 de obiecte din cele 100 înscrise în Registrul cadourilor protocolare de la Președinție. Pentru niciunul dintre ele, fostul președinte nu a scos din buzunar niciun leu. Unii angajați ai Președinției au încălcat normele legale ce se referă la cadourile pe care le pot primi demnitarii și funcționarii publici. Au acceptat cadouri de zeci de mii de lei și le-au oferit gratuit fostului șef de stat. Alte cadouri de lux, primite de Dodon în cadrul unor evenimente oficiale, nici nu au fost declarate, iar fostul președinte pare să și le fi însușit ilegal.

De mai bine de 7 ani, în R. Moldova există o lege, o hotărâre de Guvern și un regulament cu privire la cadourile pe care le pot primi demnitarii și funcționarii publici. Documentele adoptate încă în 2013 stabilesc că orice cadou primit de un funcționar sau demnitar de stat, în timpul evenimentelor oficiale sau de protocol, trebuie obligatoriu să fie declarat unei Comisii de evidență și evaluare a acestor cadouri. Comisia e formată din trei angajați ai instituției în care activează beneficiarul cadoului. Aceasta trebuie să evalueze bunul, să îl înscrie într-un Registru al cadourilor admisibile, iar dacă demnitarul care a primit cadoul vrea să și-l păstreze, Comisia i-l poate returna gratuit doar dacă valoarea cadoului este mai mică de 1000 de lei. În cazul în care valoarea este depășită, demnitarul trebuie să plătească diferența de preț înainte de a-l lua. Eschivarea de la aceste reguli se consideră delapidarea averii străine și se pedepsește penal.

Într-un interviu pentru jurnaliștii de la PRO TV, Igor Dodon declara acum un an că a primit un set de birou, identic cu cel de pe masa lui Vladimir Putin, cu ocazia unui forum al oamenilor de afaceri ruși de la Chișinău. Forumul la care se referă Igor Dodon a avut loc în septembrie 2018, iar organizația din Rusia este Asociația oamenilor de afaceri ruși „Delovaia Rossia”.  Evenimentul în cadrul căruia a venit delegația rusească la Chișinău și i-a oferit lui Igor Dodon mult-discutatul set de birotică a fost unul oficial și se regăsește și în raportul de activitate pentru 2018 al președintelui Dodon, plasat pe site-ul Președinției.

În Registrul cadourilor protocolare, acest dar de la oamenii de afaceri ruși nu se regăsește. La întrebarea noastră de ce nu a fost declarat cadoul, Igor Dodon s-a eschivat să răspundă. Fostul președinte a refuzat să ne spună și cine este omul de afaceri rus care i-a oferit darul.

Ceea ce am reușit să aflăm însă este că un astfel de set de birou costă, pe siteul companiei producătoare, aproape 400 de mii de ruble rusești, echivalentul a circa 100 de mii de lei. Producătorul, o uzină rusească de producere a armelor, afișează pe site și o descriere pe măsură a setului: „Orice admirator al lui Putin, cu siguranță visează să aibă în proprietate un set de birou la fel ca al acestei personalități remarcabile. Acesta poate fi un cadou la alegeri pentru un demnitar, un conducător de companie sau orice persoană ambițioasă. Setul de scris este executat din malachit, una dintre cele mai nobile pietre, al cărei farmec este subliniat de placarea cu aur”.

Dacă acest dar obținut de la participanții la forum ar fi fost înregistrat în Registrul cadourilor protocolare de la Președinție, Igor Dodon ar fi trebuit să plătească peste 90 de mii de ei pentru a-l lua cu el când a cedat fotoliul de președinte.

Luxosul set de birou despre care Igor Dodon afirmă că îi aparține nu se regăsește nici în declarația de avere a fostului președinte. Chiar dacă Legea cu privire la declararea averii spune clar că în declarații trebuie indicate toate bunurile sub formă de metale și pietre prețioase și obiecte de artă a căror valoare depășește 15 salarii medii pe economie, adică peste 84 de mii de lei, în 2018. Apropo, setul a dispărut săptămâna trecută de pe biroul lui Dodon, de la sediul partidului.

Ochelari cu rama de aur

De la misteriosul set de birou ca la președintele rus, trecem la alte cadouri ca la Putin pe care Igor Dodon și le-a însușit în perioada Președinției, fără a plăti contravaloare lor, așa cum dictează legea. În decembrie 2017, la invitația președintelui Igor Dodon, la Chișinău, a venit cu un concert cunoscutul interpret rus Grigorii Leps. Profitând de ocazie, Leps i-a adus în dar șefului statului o pereche de ochelari și două tacuri de biliard. Igor Dodon nu s-a ferit să se laude cu aceste cadouri, plasând pe pagina sa de facebook un scurt video.Spre deosebire de setul de birou, cele două daruri de la Leps au fost incluse în Registrul cadourilor protocolare de la Președinție, dar returnate imediat lui Dodon.

Cutia Neagră a trimis un demers oficial către Președinție și a cerut copii de pe procesele verbale ale Comisiei de evaluare a cadourilor prin care au fost evaluați ochelarii și tacurile, dar și actele care confirmă achitarea de către Igor Dodon a diferenței de preț pentru cele două bunuri. Răspunsul primit de la Președinție ne-a șocat. Pe procesele verbale prin care au fost transmise aceste bunuri în proprietatea lui Dodon nu este indicat niciun nume al membrilor comisiei și nicio semnăturile celor care au decis să i le întoarcă.

Actul de returnare a ochelarilor președintelui Igor Dodon nu menționează nimic despre valoarea acestui cadou, despre care însuși Leps spune că sunt ochelari, fabricați de compania lui de optică și au rama de aur. În magazinul online de optică a cunoscutului interpret nu am găsit niciun model de ochelari similari cu cei dăruiți lui Dodon. Cel mai probabil, aceștia au fost executați la comandă, pentru președintele moldovean. În Registrul de evidență a cadourilor protocolare în dreptul acestor ochelari de lux este însă indicată valoarea de estimare de 1000 de lei.

Am contactat-o telefonic pe Natalia Ipati, șefa Direcției relații externe și comunicare din cadrul Președinției, pentru a afla detalii despre cum au fost evaluați ochelarii cu rama de aur la prețul de o mie de lei. Funcționara a recunoscut că membrii Comisiei de evaluare au apreciat prețul  ochelarilor fără a-i vedea în față. Astfel, suma de 1000 de lei reprezintă prețul limită la care Igor Dodon putea primi înapoi cadoul fără a plăti nimic.

 Același lucru s-a întâmplat și cu tacurile personalizate dăruite de interpretul rus. Procesul verbal al Comisiei de evidență și evaluare a cadourilor de la Președinție, prin care acestea au fost returnate lui Dodon, nu indică niciun preț de evaluare, iar în Registrul cadourilor – în dreptul acestor tacuri e notată suma de 1000 de lei. Potrivit Nataliei Ipatii, și aceste tacuri au fost evaluate de comisie fără a le vedea.

Cutia Neagră a încercat să afle care ar fi valoarea acestor tacuri dăruite de cântărețul milionar și gravate cu inscripția – „Președintelui Igor Dodon, de la Grigorii Leps”. În anul 2017, când i-a dăruit tacurile lui Dodon, Leps era un client fidel al unui cunoscut meșter artizan de tacuri de biliard din Ucraina, Ivan Arivaniuk. Ultimul are pe pagina sa de facebook mai multe poze în compania lui Leps și cu tacuri făcute pentru interpret. Prețul unui tac dintre cele mai modeste realizate de acest meșter este de 150 de mii de ruble rusești, sau circa 35 de mii de lei și nicidecum 1000 de lei.

Într-un răspuns primit de la actuala consilieră a lui Igor Dodon, Rita Manole, suntem informați că ochelarii și tacurile de biliard i-au fost oferite lui Dodon în cadrul unei întâlniri private cu Grigorii Leps, aceștia având o relație de prietenie mai veche și anume acest fapt a determinat transmiterea darurilor și nu funcția de președinte al republicii.

„Acestea nu ar trebui catalogate drept cadouri protocolare sau de politețe doar din motiv că au fost reflectate în presă. Iar includerea lor în registrul cadourilor reprezintă de fapt o interpretare eronată a naturii lor”, ne informează consiliera.

Dodon și-a însușit 40 de obiecte

Cu eroare sau nu, dar timp de patru ani de Președinție, Igor Dodon a primit în proprietate privată de la Comisia de evaluare a cadourilor 40 de obiecte din cele circa 100 înscrise în Registrul cadourilor protocolare. Pentru niciunul dintre ele, fostul președinte nu a scos din buzunar niciun leu. Comisia de evaluare le-a apreciat pe toate la prețuri mai mici de o mie de lei.

Cele mai multe cadouri protocolare Dodon și le-a luat acasă în primul an de mandat de președinte –  29 din 48: icoane, mingi, sticle cu vin și băuturi tari, poze, suveniruri și chiar un ciocănaș din lemn pentru licitații. La Președinție a lăsat doar cărți și o copie a drapelului de stat. În 2018, șeful statului a devenit mai selectiv și a cerut să îi fie returnate doar o icoană cu chipul mai multor sfinți și un set pentru șah. Un an mai târziu, a optat din nou pentru icoane, mingi, un binoclu dăruit de Uniunea Ofițerilor din R. Moldova și o carte scrisă de cunoscutul premier britanic Winston Churchill. În toți cei patru ani de mandate, Igor Dodon a solicitat să îi fie returnate de Președinției 11 icoane pe care le-a primit cadou, patru mingi și doar două cărți.

Din păcate, președintele nu a indicat în niciun registru al cadourilor vacanțele din Turcia din primul an de mandat, cu care s-a lăudat pe rețelele sociale, și nici cursele charter care i-au fost puse la dispoziție de președintele din Belarus, Alexandr Lucasenko, și omul de afaceri rus, Andrei Nazarov. Ultimul, cel mai probabil, i-a și oferit lui Dodon setul de birou despre care am vorbit la începutu investigației.

Numele membrilor comisiei sunt secrete

În pofida insistențelor de a afla cine au fost membrii Comisiei de evaluare a cadourilor de la Președinție, nu am reușit să primim un răspuns. Natalia Ipati, șefa Direcției relații externe și comunicare din cadrul Președinției, ne-a comunicat că numele nu sunt relevante, atâta timp cât persoanele s-au schimbat.

Centrul Național Anticorupție nu verifică corectitudinea completării registrelor cadourilor.

„CNA nu face asemenea verificări. Potrivit Legii integrității, fiecare entitate are un Registru al cadourilor în care sunt obligați să includă toate cadourile primite în perioada exercitării funcției publice. Este pe seama fiecarei autorități să respecte regimul juridic de declarare a cadourilor.CNA poate și face aceste verificări doar în cadrul procedurii de evaluare a riscurilor instituționale. Deocamdată, președinția nu a fost supusă acestei proceduri”, a menționat ofițerul de presă al CNA, Angela Starinschi.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.