Sterilizare în masă, grijă și adăpost pentru câinii fără stăpân din municipiului Chișinău! Asta au solicitat cei în jur de 20 de protestatari, care au venit, azi, în fața Primăriei Capitalei, pentru a le cere autorităților locale să soluționeze problema tuturor câinilor în condiții umane. Totodată, manifestanții susțin că atitudinea primarului general al Capitalei, Ion Ceban, de a lua măsuri radicale în acest sens, contravine tuturor normelor legale. Acțiunile au loc după ce, săptămâna trecută, doi copii au fost atacați de o haită de câini, în sectorul Ciocana al Capitalei.

Manifestanții sunt indignați de faptul că maidanezii sunt duși la Necropolă și ținuți în voliere supraaglomerate. Totodată, ei cer primarului capitalei, Ion Ceban, să vină cu soluții umane de soluționare a problemei, iar câinii să fie sterilizați și lăsați în libertate prin oraș și nicidecum exterminați, spun ei.

Protestatarii cred că problema s-ar rezolva, dacă administraţia locală ar dispune sterilizarea tuturor câinilor din oraş. Totodată, ei spun că, din cauza costurilor imense, adăpostirea tuturor animalelor este imposibilă.

În același timp, reprezentanții ONG-urilor pentru protecția animalelor spun că patrupezii, odată sterilizați, nu mai prezintă un pericol și pot fi lăsați în libertate, prin oraș. Potrivit lor, câinii devin agresivi doar în haite și perioadele de înmulțire.

Iubitorii de animale spun că își doresc ca responsabilii din cadrul Regiei Autosalubritate să respecte Regulamentul și să conclucreze cu reprezentanții organizațiilor pentru protecția animalelor. Ei s-au arătat indignați de faptul că animalele blânde sunt capturate.

Cânii maidanezi au ajuns din nou în vizorul Primăriei, după ce, săptămâna trecută, o fetiță și un băiat, ambii de 10 ani, au fost atacați de câinii maidanezi în curtea blocului în care locuiesc. S-a întâmplat pe strada Nicolae Sulac din sectorul Ciocana al Capitalei.

În acest context, edilul capitalei, Ion Ceban, le-a cerut angajaţilor ÎntreprinderiiMunicipale „Autosalubritate” şi ai Direcţiei generale locativ-comunale să vină cu soluţii concrete. Discuții în acest sens au avut loc, luni, la ședința operativă a serviciilor Primăriei.

În prezent, maidanezii din Chişinău nu mai sunt sterilizaţi, pentru că la Necropolă nu este niciun veterinar. Potrivit autorităţilor municipale, pe străzile oraşului sunt în jur de cinci mii de câini vagabonzi.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!