/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 812: Explozii puternice în Crimeea și omagiu la chitară. Zelenski cere accelerarea livrărilor de arme

Cum explică șefa statului și ministrul de Externe al României întârzierea vaccinului de peste Prut

missing
19 februarie 2021, ora 13:09

Președinta Maia Sandu spune că vaccinurile din România care trebuiau să ajungă la noi în țară întârzie pe motiv că producătorii nu au oferit deocamdată un acord. Ministrul de Externe al României spune că sunt și o serie de acorduri care trebuie încheiate. Declarațiile au fost făcute pe 19 februarie, în Piața Marii Adunări Naționale, după ce s-a încheiat ceremonia de predare a ajutorului umanitar din partea țării vecine de circa 48 de milioane de lei. 

Șefa statului, Maia Sandu: „Pe platforma COVAX despre care cunoaștem cu toții că poate să asigure 20% din necesitățile noastre, după care de la COVAX putem să cumpărăm după prețuri preferențiale. Inițial am fost informați că inițial trebuie să ajungă la mijlocul lunii februarie, după care cei de la COVAX ne-au informat că vaccinul va ajunge la sfârșitul lunii februarie, sunt lucruri pe care nu le controlăm noi din păcate. Noi ne dorim ca vaccinul să ajungă cât mai repede, dar sunt anumite probleme la nivelul acestei rețele.

Pe partea donației din partea României, aici problema este cu producătorii, pentru că este nevoie de un acord special al producătorilor, astfel încât România să poată să facă această donație. Discutăm cel puțin cu trei producători, doar că până în prezent nu au fost confirmate actele din partea producătorilor, astfel încât România să aducă fizic aceste vaccinuri în Republica Moldova”.

Ministrul Afacerilor Externe al Românei, Bogdan Aurescu: „Noi depunem toate eforturile astfel încât donația de vaccinuri să fie inițiată cât mai curând. Purtăm discuții intense atât cu producătorii cât și cu Comisia Europeană. Sunt o serie de acorduri care trebuie încheiate. Toate aceste aspecte sperăm că vor fi rezolvate cât mai curând.

Președintele român Klaus Iohannis a anunțat că România va furniza R. Moldova un lot de 200 de mii de vaccinuri anti-COVID-19 la 29 decembrie 2020 cu ocazia vizitei oficiale efectuate la Chișinău.

Pe 28 ianuarie o delegație a României a avut discuții cu autoritățile din R. Moldova în vederea implementării unei părți a pachetului de asistență oferit.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram