Liderul Platformei Demnitate și Adevăr și fost ministru de Interne, Andrei Năstase, a fost absolvit de obligația de a aduce scuze publice pentru „instigare la discriminare pe criteriu de convingeri manifestată prin instalarea crucifixului și discursul de la evenimentul respectiv”. Printr-o încheiere irevocabilă din 17 februarie curent, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a pus punct procesului de judecată dintre Andrei Năstase și Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, scrie ZdG.
În decembrie 2019, Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității (Consiliul) a decis că instalarea crucifixului în holul unei instituții publice, Ministerul Afacerilor Interne, însoțită de declarațiile ministrului de atunci, Andrei Năstase, precum că „toți cei care poartă uniforma Republicii Moldova nu ar putea mișca nici măcar un grăunte fără puterea lui Dumnezeu și a Sfintei Cruci”, ar constitui acel comportament prin care un demnitar public, prin autoritatea sa, intenționat ar fi încercat să impună „celor care poartă uniforma Republicii Moldova” convingerea religioasă pe care o împărtășește.
Astfel, Consiliul a decis că Andrei Năstase trebuie să aducă scuze publice, iar Ministerul Afacerilor Interne trebuie să înlăture simbolistica religioasă din holul instituției și să asigure protecția neutralității serviciului public și a principiului secularismului.
Nefiind de acord cu decizia Consiliului, Andrei Năstase a solicitat anularea acesteia în instanța de judecată. A obținut câștig de cauză atât în prima instanță, cât și la Curtea de Apel Chișinău, iar pe 17 februarie și CSJ a emis o încheiere în favoarea lui Năstase, aceasta fiind irevocabilă.
Andrei Năstase, liderul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”, a fost ministru de Interne în perioada iunie – noiembrie 2019. Pe 15 septembrie 2019, pe un perete din interiorul sediului MAI, a fost instalat un crucifix, iar la eveniment, pe lângă ministrul Năstase, au participat și Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, Vladimir, dar și Mitropolitul Basarabiei, ÎPS Petru.