/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/DOC/ Fostul președinte interimar al CSM a depus o sesizare la Consiliul de Integritate împotriva președintei ANI și a unui inspector. Reacția instituției 

missing
23 februarie 2021, ora 14:20

Fostul președinte interimar și membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dorel Musteață, a depus o sesizare la Consiliul de Integritate al Autorității Naționale de Integritate (ANI), pentru a verifica acțiunile președintei ANI, Rodica Antoci, sub aspectul necorespunderii funcției deținute și acțiunile inspectorului Adrian Fetescu sub aspectul la înfăptuirea justiției, cât și depășirea atribuțiilor de serviciu, scrie ZdG

Musteață susține că în luna septembrie a anului 2020, acesta a contestat actul de constatare al ANI, solicitând strămutarea acțiunii în altă instanță de judecată.

„Informându-mă din spațiul public, și anume site-ul instituției, despre procedura de numire a lui Adrian Fetescu în calitate de inspector al ANI și depistând că informația în privința acestuia este incompletă la data de 19 octombrie 2020 am solicitat Rodicăi Antoci, președintă a ANI, să fiu informat care a fost rezultatul probei testării la poligraf de către Adrian Fetescu și ce acte au stat la baza semnării ordinului de angajare a acestuia în funcție de judecător”, se arată în document.

În aceste condiții, ANI precizează că „atribuțiile Președintelui ANI sunt clar stipulate în articolul 14 din Legea 132/2016. Toate procedurile de control sunt inițiate în baza sesizărilor de la persoanele fizice și juridice sau din investigațiile jurnalistice și efectuate pe propria răspundere a inspectorilor de integritate. Inspectorii de integritate sunt în drept să sesizeze Consiliul de Integritate sau să remită un denunț organelor competente despre existența unor imixtiuni abuzive și ilegale din interiorul instituției sau exteriorul acesteia asupra procedurilor de control”.

De asemenea, reprezentanții instituției „califică aceste acuzații ca fiind un nou act de intimidare îndreptat, de această dată, către Președinta ANI cu scopul meschin de a o reduce la tăcere și a bloca activitatea Autorității.

Potrivit sesizării, la 18 ianuarie 2021 Musteață a solicitat Curții de Apel Chișinău să examineze cererea de strămutare depusă de el odată cu cererea de chemare în judecată, copiilor actelor și demersurilor parvenite în adresa instanței împotriva ANI cu privire la contestarea actului administrativ.

Fostul președinte interimar al CSM, riscă să rămână fără mandatul de membru al CSM și să fie decăzut din dreptul de a exercita o funcție publică sau de demnitate publică, după ce Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a stabilit că Musteață s-a aflat în două funcții, contrar legii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram