Liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat că decizia CC de astăzi, privind declararea neconstituțională a decretului Maiei Sandu din 11 februarie, a fost previzibilă, dar, în același timp alarmantă. „Îi cerem Maiei Sandu să emită imediat decretul de învestire a unui candidat legal la funcția de prim-ministru. Menționăm aici în mod special candidatura doamnei Mariana Durleșteanu, care a fost înaintată cu respectarea tuturor procedurilor, de o majoritate parlamentară legal constituită”, a mai menționat Dodon.
Totodată, Igor Dodon a spus că Partidul Socialiștilor este„ gata în continuare să facă tot ce este necesar pentru ieșirea rapidă din această criză și pentru protejarea Constituției și a siguranței sociale și economice a cetățenilor”.
„Decizia Curții Constituționale era una absolut previzibilă. Această decizie e totodată alarmantă, fiindcă este dovada că Republica Moldova este acum condusă de un președinte care la două luni de mandat are deja două încălcări grave ale Constituției – ceea ce reprezintă situație condamnabilă și fără precedent în istoria țării. Nu am niciun fel de satisfacție politică după decizia CC. Nici eu, nici colegii mei din PSRM nu am câștigat nimic din această decizie, ea nu dă cuiva satisfacție politică, dar vine să oprească derapajul constituțional al președintelui, după ce aceasta a demonstrat din nou că operează cu duble standarde și că noțiunea de stat de drept este valabilă pentru fiecare cetățean, în afară de presedintele țării, care se poziționează pe sine deasupra tuturor legilor și, cel mai grav, deasupra Constituției țării”, a scris Dodon pe pagina sa de Telegram.
În context, liderul PSRM a spus că „într-un stat de drept, un astfel de președinte nu ar mai fi în funcție, ar demisiona singur sau ar fi demis. Personal cred însă că Maia Sandu mai trebuie să rămână în funcție, mai este nevoie de puțin timp ca toată lumea să se convingă de lipsa ei de responsabilitate și de incapacitatea ei de a face ceva bun pentru țară. După falimentul ei ca prim-ministru, urmează ca toată lumea să se convingă de falimentul ei ca șef de stat. Timpul le pune pe toate la locul lor. Și, mai devreme sau mai târziu, doamna președinte împreună cu complicii ei din PAS vor răspunde în fața legii pentru uzurparea puterii de stat, act care deja nu se mai află la faza de tentativă, dar este în plină desfășurare”.
Igor Dodon a mai menționat că dacă Maia Sandu nu va emite decretul privind numirea lui Durleșteanu la funcția de prim-ministră, „țara va rămâne în continuare neguvernată, PSRM va veni cu noi măsuri și acțiuni care să pună punct acestei crize, inclusiv acțiuni ample de protest, dar și demersuri pentru responsabilizarea legală și politică a celor care au creat acest haos în țară”.
Amintim că CC a declarat astăzi neconstituțional decretul Maiei Sandu privind numirea repetată a unui candidat la funcția de prim-ministră neconstituțional. Decizia Curții Constituționale este irevocabilă. Președinta Curții, Domnica Manole, a anunțat că sesizarea a fost admisă parțial. „Se admite parțial sesizarea. Se declară neconstituțional decretul președintelui Republicii Moldova din 11 februarie privind desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru”, a precizat Domnica Manole.
Astfel, ar urma să fie organizate consultări între fracțiunile parlamentare și președinta Maia Sandu, pentru numirea unui candidat la funcția de prim-ministru.
Șefa statului a înaintat-o repetat pe Gavrilița la funcția de prim-ministră pe data de 11 februarie, la scurt timp după ce Guvernul Gavrilița a eșuat.
Atunci, au fost organizate consultări, pentru că două fracțiuni parlamentare și-au înaintat candidații lor la funcția de premier. Primul anunț a fost făcut de liderul PSRM, Igor Dodon, care a înaintat-o pe Mariana Durleșteanu, fostă ministră a Finanțelor în Guvernul Greceanîi, la funcția de prim-ministră și lansează inițiativa de formare a unei majorități parlamentare. La scurt timp, și Platforma DA a desemnat un candidat, pe liderul formațiunii politice Andrei Năstase. Totul se întâmpla în timp ce în plenul Legislativului era examinat programul guvernamental al Guvernului Gavrilița.