/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Pavel Filip după decizia CCM: „PDM nu va vota niciun Guvern susținut de Șor și transfugi”

23 februarie 2021, ora 17:43

Liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Pavel Filip, a declarat că decizia CC de astăzi, privind declararea neconstituțională a decretului Maiei Sandu din 11 februarie, a fost „dezlegare mult așteptată”. În același context, Pavel Filip susține că fracțiunea pe care o reprezintă „nu va vota nici un Guvern susținut de Șor și transfugi”.

A venit și dezlegarea mult așteptată. Curtea Constituțională ne spune clar că decretul președintelui privind desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru este neconstituțional. Cu toate acestea, legea ne mai oferă o șansă: Curtea ne spune că fracțiunile parlamentare și președintele trebuie să recurgă la noi consultări. Dialogul trebuie să fie autentic, sincer și responsabil, iar consultarea fracțiunilor presupune identificarea sprijinului pentru învestirea unui nou guvern. Acesta trebuie să fie scopul dialogului: identificarea unei soluții de ieșire din criză, nu generarea unui blocaj”, a scris liderul PDM pe pagina sa de Facebook.

Pavel Filip susține că „procesul de instalare a unui Guvern susținut de Șor” poate fi oprit doar prin conses și dialog între fracțiunile parlamentare.

„Ce înțelegem este că încă nu au fost epuizate toate șansele pentru învestirea unui guvern care să scoată țara din criză și că această decizie a CC ne spune clar că trebuie să găsim soluția pentru criza politică prin respectarea procedurilor constituționale. Putem opri procesul pornit deja de instalare a unui guvern susținut de Șor numai dacă reușim, prin consens și dialog serios, să învestim un guvern de echilibru, care ar asigura menținerea direcției pro-europene. Rămâne clar pentru noi oricum: PDM nu va vota niciun guvern susținut de Șor și transfugi”, a explicat Pavel Filip.

Amintim că, CC a declarat astăzi neconstituțional decretul Maiei Sandu privind numirea repetată a unui candidat la funcția de prim-ministră neconstituțional. Decizia Curții Constituționale este irevocabilă. Președinta Curții, Domnica Manole, a anunțat că sesizarea a fost admisă parțial. „Se admite parțial sesizarea. Se declară neconstituțional decretul președintelui Republicii Moldova din 11 februarie privind desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru”, a precizat Domnica Manole.

Astfel, ar urma să fie organizate consultări între fracțiunile parlamentare și președinta Maia Sandu, pentru numirea unui candidat la funcția de prim-ministru.

Șefa statului a înaintat-o repetat pe Gavrilița la funcția de prim-ministră pe data de 11 februarie, la scurt timp după ce Guvernul Gavrilița a eșuat.

Atunci, au fost organizate consultări, pentru că două fracțiuni parlamentare și-au înaintat candidații lor la funcția de premier. Primul anunț a fost făcut de liderul PSRM, Igor Dodon, care a înaintat-o pe Mariana Durleșteanu, fostă ministră a Finanțelor în Guvernul Greceanîi, la funcția de prim-ministră și lansează inițiativa de formare a unei majorități parlamentare. La scurt timp, și Platforma DA a desemnat un candidat, pe liderul formațiunii politice Andrei Năstase. Totul se întâmpla în timp ce în plenul Legislativului era examinat programul guvernamental al Guvernului Gavrilița.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram