/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 801: Atac la Harkov. Autoritățile din Kiev îndeamnă oamenii să nu meargă la biserică de Paște

/VIDEO ANCHETĂ/ Sancțiuni ANI doar pe hârtie: 197 de persoane nu ar mai trebui să ocupe funcții publice. Cum scapă demnitarii?

missing
23 februarie 2021, ora 07:48

Poate fi lipsit de mandat un ales al poporului care a comis ilegalități? Teoretic da! Practica arată însă că niciun deputat, primar, președinte de raion sau consilier, prins în conflict de interese sau incompatibilitate de funcție, nu a fost lipsit de mandat. Cazuri sunt multe. Doar din 2019 și până în septembrie 2020, ANI a obținut decizii definitive de eliberare din funcție a peste 100 de primari, președinți de raioane și consilieri locali, dar niciunul nu s-a clintit din fotoliu. Metode de eschivare sunt multe, iar delicvenții – creativi. Astăzi, pe rolul instanțelor de judecată sunt două dosare care îi vizează pe doi actuali deputați – Grigore Novac și Alexandr Nesterovschi, care riscă să-și piardă mandatele pentru încălcări constatate de ANI. Temerea inspectorilor de integritate este însă că mandatele deputaților vor expira înainte ca dosarele să ajungă la final și deputații vor rămâne nepedepsiți.  

Socialistul Grigore Novac este acuzat de ANI că are în folosință o casă și a cheltuit mai mulți bani decât a câștigat pe parcursul ultimilor ani. Inspectorul de integritate a stabilit că, între anii 2015 și 2018, deputatul a făcut donații Partidului Socialiștilor în sumă de 358 de mii lei, dar a câștigat mult mai puțin. De asemenea, el nu a putut demonstra proveniența a 83 de mii de euro și 15 mii de dolari pe care i-a indicat ca fiind cadouri la evenimente de familie. În 2015 Novac și-a cumpărat o mașină cu 113 mii lei, deși a obținut venituri de două ori mai mici.

Urmare a acestor încălcări, ANI a sesizat încă în vara anului trecut Procuratura pentru a-l cerceta penal pe Novac pentru fals în declarațiile de avere. În afară de amendă sau un an de pușcărie, parlamentarul riscă să piardă și mandatul de deputat. Șansele sunt însă foarte mici. Novac a contestat în judecată decizia ANI. Deși a trecut mai mult de jumătate de an, la Judecătoria Chișinău nu a avut loc nicio ședință în dosarul deputatului. Trei ședințe planificate au fost amânate din diferite motive. Următoarea va avea loc abia în aprilie. Între timp, în Parlament se vorbește tot mai mult de anticipate, iar Novac ar putea să-și ducă mandatul până la capăt, fără ca ANI să-i aplice pedeapsa.

GRIGORE NOVAC, deputat PSRM: „Eu cred că ei nu au luat în calcul o sumedenie de dovezi de ale mele și de aceea urmează să uzez de dreptul de a o face prin instanța de judecată”.

Deputatul cu afaceri

Același pericol este și în cazul colegului de fracțiune al lui Novac. Socialistul Alexandr Nesterovschi a fost penalizat de Autoritatea de Integritate pe 17 decembrie 2020, pentru încălcarea regimului juridic al incompatibilității. Nesterovschi se face vinovat că a administrat o afacere, deși se afla în funcția de deputat. Controlul ANI a fost inițiat în baza unui material jurnalistic publicat de „Rise Moldova”.

Alexandr Nesterovschi a fondat în 2013 firma „Flama Glamosa”, care deține o agenție de turism în municipiul Bălți și a continuat să fie administrator al companiei după ce a ajuns deputat, în anul 2014. Parlamentarul a semnat în ultimii ani mai multe documente fiscale ale firmei și a efectuat tranzacții cu alte companii. Abia în februarie 2020,  după ce ANI a inițiat controlul, Nesterovschi a transmis administrarea firmei altei persoane.

Potrivit datelor financiare deschise, compania „Flama Glamosa”, în care socialistul deține o cotă parte de 50%, a avut în anii 2018-2019 vânzări în sumă de peste 4 milioane de lei, dar ar fi rămas cu un profit de numai 5 mii de lei după acoperirea cheltuielilor de activitate. În declarațiile de avere din ultimii ani, Alexandr Nesterovschi a indicat dividende în sumă de 25 mii lei de la compania în care este cofondator.

La fel ca și Novac, Nesterovschi a atacat decizia ANI în judecată. Prima ședință a fost programată pentru 19 aprilie. Mandatul său se află la adăpost până se va expune CSJ.

ALEXANDR NESTEROVSCHI, deputat PSRM: „Eu totalmente nu sunt de acord cu decizia ANI, pentru că potrivit legii deputaților li se interzice să lucreze în două locuri concomitent și trebuie să fie doar deputat. Eu oficial nu am fost angajat și nu am primit niciun salariu în afară de cel de deputat al Parlamentului…Ca director la mine este angajat un alt om care lucrează oficial și primește salariu. Acolo este director și contabil și alți lucrători”.

Foști deputați, penalizați de ANI după ce au plecat din funcții

Procesele de judecat

ă i-au salvat de pedeapsa ANI prin ridicarea mandatului pe mai mulți foști deputați. Chiar dacă erau decizii și probe clare că aceștia sunt cu probleme grave de integritate, deputații au plecat din Legislativ abia după ce le-au expirat mandatele. În alte cazuri, ANI și-a dat verdictul numai după ce deputații cu încălcări și-au încheiat activitatea.

Ex-deputatul liberal-democrat, care a migrat apoi la Partidul Democrat, Nicolae Juravschi, a fost penalizat de ANI pe 30 octombrie 2020, după ce îi expirase deja mandatul de parlamentar. Deși ANI a primit o sesizare în privința lui Juravschi încă în 2016, abia peste 3 ani a fost inițiat un control și a mai trecut un an până la emiterea actului de constatare, care spune că ex-deputatul a admis o incompatibilitate de funcții, fiind concomitent și parlamentar, și președinte al Comitetului Național Olimpic al R. Moldova.

ANI a cerut ca Juravschi să fie decăzut din dreptul de a mai exercita o funcție publică timp de 3 ani, care vor începe să curgă de la data la care va rămâne definitiv actul de constatare. Dar în noiembrie anul trecut, ex-deputatul s-a adresat în judecată. Până astăzi nu a avut loc nicio ședință pe acest dosar. Anul acesta, lui Juravschi îi expiră și mandatul de președinte al Comitetului Național Olimpic. El intenționează să candideze pentru un nou mandat la Comitet și poate fi reales, deoarece funcția de președinte al CNO nu este una de demnitate publică și nu este vizată de interdicția ANI.

Nicolae Juravschi nu a fost de găsit pentru a ne oferi un comentariu la subiect. Săptămâna trecută a fost plecat într-o deplasare în afara țării.

Un alt caz este al fostului deputat liberal-democrat Nae Simion Pleșca, care de asemenea a trecut în 2017 în tabăra democraților. În decembrie 2020, ANI l-a acuzat de încălcarea regimului juridic al declarării averii și intereselor. Inspectorul de integritate a stabilit că familia fostului deputat a cheltuit timp de patru ani cu aproape un milion de lei mai mult decât a câștigat. În privința lui Nae Simion Pleșca ar urma să fie aplicată interdicția de a ocupa funcții publice timp de 3 ani, dar și el a mers în judecată.

În actul de constatare de la ANI s-au comis unele erori și a fost contestat în contencios. Constatarea ANI, precum că cheltuielile depășesc veniturile obținute, este incorectă. Argumentele mele, confirmate prin documente, demonstrează contrariul actului ANI”, a comentat Nae Simion Pleșca pentru Cutia Neagră.

Solicitare de confiscare a averii nejustificate

Tot pe rolul instanțelor se află un alt dosar prin care ANI cere demararea procedurii de confiscare a averii nejustificate a lui Pleșca. Pe 27 ianuarie curent, Judecătoria Chișinău a respins cererea Autorității de Integritate.

„Instanța a cerut informații suplimentare, inclusiv dacă a fost contestat actul de constatare al ANI. În fapt, potrivit legii 132, nu este necesar de a aștepta rămânerea definitivă a actului de constatare pentru a merge la confiscare. Asta urmează să comunicăm instanței”, a precizat Maria Dastic, purtătoarea de cuvânt a ANI.

De asemenea, ANI a trimis o sesizare la Procuratura Generală prin care a cerut ca Nae Simion Pleșca să fie cercetat pentru îmbogățire ilicită. Procurorii au inițiat un proces penal, dar l-au clasat imediat ce Pleșca a contestat în judecată actul ANI-ului.

ȘTEFAN CIUPERCA, procuror sectorul Buiucani: „Fiind examinat s-a constatat că dumnealui a contestat actul de constatare și respectiv, în acest sens, s-a emis ordonanța de refuz în urmărirea penală, până instanța va face alte constatări”.

În 2017, Ziarul de Gardă a scris despre proprietățile de milioane ale familiei Pleșca, care deține mai multe apartamente şi spații comerciale în centrul Chișinăului și o casă de 300 metri pătrați, amplasată la intersecția străzilor Sfatul Țării și Columna. Pleșca își mai construia o casă de lux la Sociteni, Ialoveni și conducea un Mercedes de lux care valora pe piață circa 70 de mii de euro. În 2013, Centrul Național de Integritate, actualul ANI, a verificat averea lui Nae Simion Pleșca, după ce acesta a cumpărat mai multe imobile, dar nu a găsit nereguli.

Niciun ales local nu a fost demis în urma constatărilor ANI

Nu numai deputații pot rămâne nepedepsiți pentru încălcările stabilite de ANI. Este și cazul aleșilor locali, care în loc să rămână fără mandate, se adresează în instanțe, unde procesele durează cu anii, exact până li se încheie mandatele.

În ianuarie curent, Autoritatea Națională de Integritate a cerut Oficiului Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat să inițieze proceduri de ridicare a mandatelor a doi primari: Alexandru Ambros, edilul municipiul Ungheni și Dumitru Paladi, care conduce satul Bumbăta din Ungheni. În ambele cazuri, ANI a stabilit conflicte de interese comise de cei doi primari, iar actele de constatare au rămas definitive în urma unor decizii ale Curții Supreme de Justiție.

În cazul primarului municipiului Ungheni, Alexandru Ambros, Inspectoratul de Integritate  a emis un act de constatare a conflictului de interese încă în noiembrie 2018. Controlul a fost pornit după ce portalul „Moldova Curată” a scris că Primăria Ungheni a încheiat în 2015 patru contracte cu firma soției edilului, achiziționând birotică și servicii de tipărire a unor pliante în sumă de peste o sută de mii de lei. Ordinele de plată au fost semnate chiar de Alexandru Ambros. Acesta a explicat că tipografia soției sale a fost aleasă pentru că era unica din Ungheni, dar și din raioanele vecine, care avea utilajul necesar pentru a tipări materialele solicitate de Primărie.

Alexandru Ambros a mai fost penalizat o dată, în 2014, pentru admiterea conflictului de interese la semnarea unor contracte cu firma soției sale, dar a repetat situația. De această dată, ANI i-a cerut demisia, cu aplicarea interdicției de a mai ocupa funcții publice timp de 3 ani. În pofida deciziei CSJ prin care a fost recunoscut actul ANI, Ambros poate sta liniștit încă o vreme. Ca să-i fie ridicat mandatul mai e nevoie să fie parcurs cap-coadă încă un proces de judecată, de data aceasta cu Oficiul teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat. Instituția s-a adresat pe 2 februarie în instanță, cerând revocarea mandatului de primar deținut de Alexandru Ambros.

ALEXANDRU AMBROS, primar mun. Ungheni: „Eu nu am ce să comentez pentru că este o procedură care merge conform unui scenariu pus la punct. Când zic scenariu nu am în vedere nimic rău, ca să înțelegeți. Totul merge așa cum trebuie să fie. Un primar intră în funcție conform rezultatelor alegerilor, dar printr-o decizie judecătorească și poate să fie înainte de termen eliberat din funcție tot printr-o hotărâre judecătoreasca definitivă”.

Primar cu interdicție de a mai ocupa funcșii publice

Tot ce urmează după deciziile ANI prin care se constată nereguli admise de aleșii locali și se cere revocarea mandatelor, este tras la indigo. Judecățile durează ani, fiind inițiate noi și noi procese. Un exemplu elocvent este cel al primarului socialist din satul Cuhureștii de Sus, raionul Florești. Chiar dacă Valeriu Lupan a fost inclus deja de ANI în Registrul persoanelor care nu pot ocupa funcții publice, primarul continuă să lucreze. Cancelaria de Stat a suferit un eșec în primă instanță, după ce a cerut ridicarea mandatului alesului local.

Autoritatea de Integritate a inițiat un control în privința primarului din Cuhureștii de Sus încă în octombrie 2019, după ce a fost sesizată că Valeriu Lupan și-a angajat soția în calitate de arhivar al primăriei. ANI a constatat un conflict de interese și a cerut ridicarea mandatului de primar și decăderea lui Valeriu Lupan din dreptul de a mai exercita funcții publice 3 ani, dar alesul local se consideră nedreptățit. Acesta afirmă că soția sa lucra deja la primărie când a ocupat fotoliul de primar și doar a fost transferată în altă funcție.

VALERIU LUPAN, primar s. Cuhureștii de Sus: „Devenind primar în luna iunie, prima ce am făcut am transferat-o din perceptor fiscal în funcție tehnică ca arhivar. Eu am emis dispoziția, am acordat la cererea doamnei, deoarece ea a beneficiat de dreptul la concediu și ajutor material. Și am semnat dispoziția. Dar eu totodată m-am consultat. Toate deciziile au fost expediate la Cancelaria de Stat. Eu nu am fost preîntâmpinat precum că încalc legea. Nu văd eu că am încălcat un conflict juridic. Ce înseamnă că, dacă i-au rămas 2 ani de zile până la pensie trebuia să o pensionez că am devenit primar? Doamne ferește! Nu m-am așteptat eu că o să fie așa un act de constatare privind ridicarea mandatului

Actul ANI a fost emis pe 9 ianuarie 2020. Abia peste jumătate de an, pe 2 iunie 2020, inspectorul de integritate a trimis un demers către Oficiul teritorial Soroca al Cancelariei de Stat pentru inițierea procedurii de ridicare a mandatului de primar al lui Valeriu Lupan. Instituția s-a adresat la Judecătoria Soroca, dar acțiunea a fost respinsă la finele anului trecut. Judecătorii le-au dat dreptate avocaților primarului care au argumentat că  Oficiul Cancelariei de Stat nu are competenţa să ceară demisia alesului local pentru conflict de interese. Judecătoria Soroca a stabilit că ANI este cea care ar trebui să solicite direct în instanță demisia primarului.

VLADIMIR CEBAN, șef Oficiul Teritorial Soroca al Cancelariei de Stat: „Subiectul pe care se retrage mandatul se arată conflictul de interese, dar noi suntem împuterniciți să depunem cereri în instanță de retragere a mandatului când este incompatibilitate de funcții. Din acest motiv, instanța ne-a respins nouă cererea și noi am depus-o repetat la Curtea de Apel. Altă decizie la Curtea de Apel nu există la moment”.

Până astăzi, Autoritatea Națională de Integritate a inclus 54 de persoane în Registrul celor care au interdicție de a ocupa o funcţie publică. Dintre acestea, 27 sunt foști sau actuali aleși locali. În listă se regăsesc și 3 ex-primari care au fost sancționați abia după ce le-au expirat mandatele.

Mai mulți aleși locali, care se consideră nedreptățiți de ANI, așteaptă o decizie de la Curtea Constituțională, care a fost sesizată de primarul Alexandru Ambros. Curtea urmează să verifice constituționalitatea prevederii care permite ridicarea mandatului de primar pentru admiterea unui conflict de interese.

Potrivit rapoartelor ANI, doar pe parcursul anului 2019 și în primele 9 luni ale anului 2020, în urma rămânerii definitive a actelor de constatare, s-a cerut demisia a 197 de persoane, cu aplicarea interdicției de a mai ocupa funcții publice timp de 3 ani. În listă sunt 45 de primari, 4 președinți de raioane și 48 de consilieri locali.

Lege modificată pentru a bloca activitatea ANI

O altă problemă sunt modificările legislative pe care le-au aprobat deputații socialiști, împreună cu cei din Platforma „Pentru Moldova”, la ședința nocturnă a Parlamentului din 16 decembrie 2020. Documentul, contestat la Curtea Constituțională de opoziție, ar putea contribui la faptul ca mai mulți funcționari să scape basma curată după ce au comis ilegalități.

Prin noua lege a fost micșorat termenul în care demnitarii pot fi verificați de ANI după plecarea din funcții. Dacă astăzi, un control poate fi inițiat timp de 3 ani după demisia demnitarilor, noul termen este un an. În plus, în cazul în care un funcționar sau demnitar s-a aflat în incompatibilitate, ANI va putea aplica pedeapsă timp de doar un an de la comiterea faptei ilegale. Adică un an pentru control, adoptarea deciziei și parcurgerea tuturor instanțelor de judecată. În vechea lege nu există un astfel de termen limită. Ținând cont că majoritatea funcționarilor se adresează în instanțe, iar acolo procesele durează ani, sancțiunea cu lipsirea de mandate practic nu va mai putea fi aplicată.

Proiectul pentru modificarea Legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate a fost inițiat de un grup de deputați socialiști, printre care și Grigore Novac, sancționat de ANI. L-am întrebat pe deputat dacă modificările la lege au vreo legătură cu actul de constatare al ANI în privința sa.

SINCRON: GRIGORE NOVAC, deputat PSRM: „Este dreptul meu la inițiativă legislativă pe care încă nu l-a anulat nimeni. – Dar ați fi profitat de pe urma acestor modificări? – Nu, pentru că este principiul neretroactivității legii și nu are nicio tangență”.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Sergiu Litvinenco a sesizat Curtea Constituțională și acțiunea noii legi a fost suspendată, până la soluționarea în fond a cauzei.

O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ Temperaturi generoase, căpșuni delicioase: Își așteaptă cumpărătorii direct în sere
/VIDEO/ Temperaturi generoase, căpșuni delicioase: Își așteaptă cumpărătorii direct în sere
/PROMO/ Lupta pentru stăpânirea bisericilor - sâmbătă, de la 19:45, doar la „Moldova gândește”
/PROMO/ Lupta pentru stăpânirea bisericilor - sâmbătă, de la 19:45, doar la „Moldova gândește”
/VIDEO/ De 7 luni, în căutarea „casei” Anticorupție. Dragalin: „Nu putem face angajări noi până nu avem oficiu”
/VIDEO/ De 7 luni, în căutarea „casei” Anticorupție. Dragalin: „Nu putem face angajări noi până nu avem oficiu”
Paște cu pelerini puțini și multe restricții la Ierusalim. Cum a afectat războiul din Gaza ceremoniile din Vinerea Marea
Paște cu pelerini puțini și multe restricții la Ierusalim. Cum a afectat războiul din Gaza ceremoniile din Vinerea Marea
20 cele mai bune filme de Paște pe care să le vezi în familie: De la „Iisus din Nazaret” la „Peter Iepurașul”
20 cele mai bune filme de Paște pe care să le vezi în familie: De la „Iisus din Nazaret” la „Peter Iepurașul”

investigații

/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova

28 aprilie 2024, ora 20:15

În dimineața zilei de 12 aprilie, în incinta hotelului Grand Hotel Millennium din Sofia, la inițiativa Partidului „Vazrajdane” din Bulgaria și-au dat întâlnire nouă partide extremiste și radicale din Bulgaria, Grecia, Moldova, Țările de Jos, Slovacia, Serbia, Ungaria, Suedia, Elveția. Unul dintre acestea este Patria Noastră din Ungaria, partid de extremă dreapta fondat de László Toroczkai. Partidul maghiar militează pentru anexarea regiunii ucrainene Transcarpatia la componența Ungariei. A mai fost prezent și reprezentantul partidului sârb ultranaționalist antieuropean „Zavetnici”, care militează pentru apropierea de Rusia. În septembrie 2023, Zavetnici s-a înfrățit cu Partidul SOS din România, condus de Diana Șoșoca, cunoscută publicului pentru discursul său prorus. 

Sub privirile camerelor de luat vederi, cei nouă lideri semnează o declarație comună „pentru păstrarea frontierelor naționale ale țărilor lor și ale Europei și păstrarea suveranității naționale”. Nicolai Marcenko, jurinalist al portalului bulgar bivol.bg,  crede „că aceste partide s-au întâlnit pentru a conveni cum vor acționa în alegerile europarlamentare din 9 iunie. Cel mai probabil acestea vor acționa coordonat, vor organiza anumite acțiuni, vor vorbi despre așa numitele “probleme dureroase”, vor solicita probabil limitarea susținerii Ucrainei”. Marcenko mai adaugă că ”Aceste partide sunt eurosceptice și foarte des au mesaje foarte convenabile Federației Ruse”.

Sancțiunile europene ineficiente

Printre invitați observăm și mai mulți reprezentanți ai Partidului Renaștere, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor. Ne atrage atenția prezența la eveniment a lui Victor Petrov, adjunctul bașcanului Găgăuziei. 

În februarie 2024, Petrov a ajuns pe lista de sacțiuni ale Uniunii Europene bănuit de „acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența R. Moldova”.

Consiliului Uniunii Europene anunță astfel că lui Petrov urmează să-i fie înghețate activele din UE și aplicată interdicția de a călători  sau tranzita prin teritoriul UE. 

La scurt timp după ce Petrov ajunge pe lista de sancțiuni, într-un briefing de presă, șeful SIS a declarat că Rusia pregătește acțiuni de destabilizare în regiunea găgăuză. „O altă direcție, este amplificarea tendințelor radicale, de natură separatistă, în zona de sud a Republicii Moldova. În special UTA Găgăuzia. Federația Rusă mizează pe crearea falsă de dezbinare socială, prin continuarea compromiterii eforturilor Chișinăului de apropiere de UTAG. Cel mai important actor pe care mizează Federația Rusă, este gruparea lui Ilan Șor, cu extensiile sale social-politice, care au indicația de a provoca radicalizare și violență”, a declarat Alexandru Musteață.

Victor Petrov spune că sancțiunile europene sunt o provocare din partea partidului de guvernare. „Considerăm că introducerea sancțiunilor este o confuzie și că membrii Consiliului Europei au fost induși în eroare din partea dușmanilor poporului găgăuz, în persoana partidului PAS. Țin să anunț că, din păcate, consecințele negative ale acestor decizii au început să fie deja simțite de locuitorii Găgăuziei. După introducerea acestor sancțiuni, am primit deja înștiințarea că va fi oprită colaborarea cu noi a mai multor organizații de caritate”, a declarat Victor Petrov într-un briefing de presă.  

Sancțiunile UE nu îl împiedică pe adjunctul bașcanului să circule liber prin Uniunea Europeană. Sursele Cutia Neagră Plus ne-au spus că Victor Petrov deține și cetățenia bulgară. 

La Sofia, Petrov apare alături de Nicolas Rimoldi, liderul partidului extremist elvețian Mass-Voll. Rimoldi, condamnat în Elveția pentru mai multe infracțiuni, îl laudă pe Petrov, pentru că acesta ar “lupta împotriva NATO și UE”.

"Ilan Șor de Găgăuzia"

Necunoscut publicului până în 2020, Victor Petrov a ajuns foarte repede unul dintre reprezentanții de vază ai partidei proruse din Republica Moldova. „Noi avem legături de rudeniei. Cum putem noi acum să fim anti-ruși? UE poate să numească pe oricine cum vrea, dar noi pe prietenii noștri, pe frații noștri, cum i-am prețuit, cum am prietenit, așa și com continua”, a spus Petrov în cadrul unei emisiuni televizate. 

Petrov afișează un stil de viață luxos, schimbând anual bolizi de milioane de lei, iar trecutul său este destul de controversat. La 21 de ani a fost angajat traducător al Ambasadei Tadjikistanului în Turcia. Apoi  debutează în afaceri de turism, înființând mai multe companii care, potrivit declarațiilor de avere, i-au adus venituri de milioane.

Intrarea în politica de la Comrat Petrov și-a făcut-o acum patru ani. Și-a căpătat rapid notorietatea prin acțiuni de binefacere. În 2020, Petrov, care administra pe atunci o companie de turism, a creat o organizație de caritate - „NAȘ”. Proiectul a devenit cunoscut după ce a organizat câteva curse charter pentru a aduce în Moldova cetățenii moldoveni din diasporă, blocați peste hotare din cauza pandemiei de coronavirus.

Mai târziu, NAȘ a organizat transport gratuit pentru mai multe localități din Găgăuzia. Organizația sa de caritate se laudă că timp de patru ani a făcut sute de acte de binefacere. Sursa de proveniență a banilor este însă obscură și necunoscută. Printre partenerii organizației sunt “Ruskaya obșina Respubliki Moldova”, fundația germană Helping Hands și Gagauznews.

Igor Boțan observă că Petrov folosește organizația umanitară în scopuri politice, după modelul Șor, creând o bază fidelă de susținători ce pot fi folosiți în diferite acțiuni socio-politice. „Înaintea alegerilor pentru funcția de deputat în Adunarea Populară, el a desfășurat acțiuni de binefacere. Este același calapod pe care îl folosește Ilan Șor. Ilan Șor a făcut o mare descoperire pentru societatea din Republica Moldova. Dacă Vlad Plahotniuc exploata viciile oamenilor, făcând dosare despre neajunsurile oamenilor, despre implicarea oamenilor în acțiuni dubioase, atunci Ilan Șor exploatează sărăcia oamenilor”, a declara Boțan pentru Cutia Neagră Plus.

Investiția politică s-a recuperat la un an distanță, când anonimul Victor Petrov a fost ales deputat în Adunarea Populară. „Apariția lui pe scena politică din Găgăuzia a avut  loc mai mulți ani în urmă, când, prin intermediul unei mișcări pro-ruse - Nașî, el făcea așa zise acțiuni de caritate, în sensul coruperii alegătorilor. Și încerca în fel și chip să-și promoveze propriul business, dar și propriul nume, în eventualitate în care omul a țintit să devină politician la nivelui autonomiei găgăuze”, a observat Petru Macovei. 

În 2023 acesta și-a încercat norocul la funcția de bașcan. A ieșit însă al treilea și a trebuit să se mulțumească doar cu funcția de adjunct al Evgheniei Guțul, ajunsă bașcan după o susținere puternică din partea Federației Ruse.  În cursa spre fotoliul de bașcan, Petrov s-a bucurat de susținerea unor deputați socialiști - Vasile Bolea și Alexandr Suhodolschi. Decizia celor doi deputați a dus la apariția unei disensiuni în interiorul formațiunii, deoarece Partidul Socialiștilor a decis să îl susțină pe un alt candidat - Grigori Uzun. 

După alegerile pentru funcția de bașcan, Petrov, alături de Vasile Bolea și Alexandr Suhodolschi, au zburat în Israel, unde s-au întâlnit cu Ilan Șor. Aceste acțiuni i-au costat pe Bolea și Suhodolschi excluderea din partid. Ei au aderat la Partidul Renaștere. Alături de ei, la Renaștere a aderat și Victor Petrov, devenind în scurt timp printre cei mai activi oameni ai formațiunii.

De-a lungul timpului, Petrov s-a făcut remarcat prin declarații provocatoare împotriva Occidentului și a guvernării de la Chișinău.

"Scutul Poporului" 

Legăturile lui Petrov cu Federația Rusă sunt mai vechi. În preajma alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020, politicianul a organizat o conferință de presă în care se autointitula ca reprezentant al „forțelor obștești” din regiune.

Petrov spunea că deține informații precum că SUA și România urmează să facă mai multe provocări în ziua alegerilor prezidențiale, iar aceste „forțe obștești” erau gata să intervină în favoarea candidatului socialist susținut de Moscova, Igor Dodon. „Cu toată responsabilitatea, declarăm că, în cazul celei mai mici încercări ale Occidentului și forțelor politice loiale, de a merge după scenariul destabilizării Republicii Moldova, noi, reprezentanții forțelor obștești ale poporului găgăuz, dar și alte zeci de mii de susținători, suntem gata să asigurăm un scut al poporului, pentru a susține un președinte legitim, care militează pentru pacea poporului multinațional moldovenesc”, a menționat Petrov într-un video din 2020.

Un an mai târziu, Petrov a fost susținut de socialiști la funcția de președinte al Adunării Populare, dar nu a reușit să creeze o majoritate care să-l propulseze în funcție.

Petrov a ajuns din nou în atenția publică în vara lui 2022, când Serviciul de Informații și Securitate l-a arestat pe Nicolai Kostîrkin, redactorul-șef al publicației gagauznews.md. Kostîrkin a fost acuzat că a scris și a distribuit mai multe materiale propagandistice care susțineau agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Gagauznews.md era deținut de NAȘ - organizația lui Petrov. Gagauznews își continuie activitatea până în prezent și deține un canal de Telegram de aproape 8 mii de urmăritori. Pe lângă promovarea politicianului găgăuz, pe Gagauznews sunt distribuite mesajele rusești de propagandă.

Petru Macovei, președintele Asociației Presei Independente are convingerea că Gagauznews este cel mai toxic canal de propagandă din Moldova: „De ce? Pentru că site-ul promovează activ războiul. Site-ul este de fapt portavocea promotorilor războiului nu doar în Găgăuzia, dar și în întreaga Republică Moldova. În afară de asta, site-ul distribuie foarte multe falsuri și de asta a fost blocat în Republica Moldova. MUSCA Ceea ce publică acest site, sunt de fapt, materiale împotriva statului Republica Moldova, promovează separatismul găgăuz”, este de părere Macovei. 

Legăturile lui Petrov cu lumea criminală

Persoana lui Petrov a fost asociată de-a lungul timpului cu mai multe persoane dubioase. Unul dintre aceste este Vladimir Kulibaba, o figură a lumii criminale ruse a anilor 90, învinuit de asasinarea mai multor persoane.

Kulibaba a participat în 2020 la festivalul sportului și turismului din Găgăuzia, organizat de Petrov. În 2021, Petrov și Kulibaba au fondat o organizație politică, Uniunea Populară, care i-a susținut pe socialiști și comuniști la alegerile parlamentare din 2021. 

Kulibaba s-a mai întâlnit la Chișinău cu fostul președinte Igor Dodon și actualul primar al Capitalei, Ion Ceban.

În ultimii 13 ani, acesta a fost arestat de mai multe ori în Federația Rusă, fiind învinuit de mai multe asasinate. De fiecare dată, a fost însă eliberat. Ultima dată, Kulibaba a fost arestat la sfârșitul lui 2022 și în prezent se află în arest.

Interlopul este originar din regiunea Odesa. De Republica Moldova îl leagă amicia cu Grigori Caramalac, unul dintre cei mai de temuți criminali ai anilor ’90, anunțat în urmărire internațională de autoritățile moldovenești. Caramalac este originar din sudul Republici Moldova, iar, potrivit mai multor surse ale Cutiei Negre, acesta l-ar susține din umbră pe Petrov.

Am încercat mai multe zile să-l contactăm la telefon pe domnul Petrov. Ne-a răspuns asistenta dumnealui și ne-a spus că nu vrea să se vadă cu noi, nu vrea să vorbească cu TV8. Așa că am mers la Comrat, în speranța că vom avea mai mult noroc și Petrov ne va oferi o reacție. Paza ne-a informat însă că acesta nu este dispus să se vadă cu noi.

Extremiștii se unesc. Miza - alegerile din 2024

Deși toate partidele extremiste proruse pomenite în investigația de astăzi există de mai mulți ani, colaborarea dintre ele s-a activizat în special de la începutul acestui an. 2024 se anunță a fi un an politic important în mai multe state ale UE, unde, la fel ca și în Moldova, vor avea loc alegeri. Doar în primele 3 luni ale acestui an, o parte dintre aceste partide au organizat proteste comune la Sofia și București. În capitala României, extremiștii s-au alăturat unui protest anti-UE organizat de AUR. Autobuzele cu protestatari plătiți care urmau să ajungă la protest din Republica Moldova, nu au mai venit, fiind stopate de poliția moldovenească.  

După ce a cochetat doi ani cu Partidul Socialiștilor, Victor Petrov a aderat la Partidul Renaștere -  unul dintre partidele care au format pe 21 aprilie, la Moscova, Blocul “Pobeda”. La Renaștere a ajuns în momentul când Moscova a decis să mizeze pe Ilan Șor ca principal aliat la Chișinău. 

Înființat încă din 2012, Partidul Renaștere nu a reprezentat o forță importantă pe scena politică din Republica Moldova. Timp de 10 ani, partidul lui Vadim Mișin și Vasile Tarlev a participat la un singur scrutin electoral, când a obținut 0,26% din voturi.  A fost reanimat anul trecut, când Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan au părăsit PSRM. Ulterior, la Partidul Renaștere au aderat și alți lideri politici de la Chișinău și Comrat apropiați de oligarhul fugar Ilan Șor. Igor Boțaan spune că Renaștere a reapărut pe scena politică după preluarea partidului de către Ilan Șor. „După ce Partidul Șor a fost declarat neconstituțional, Ilan Șor a declarat că “partidul Șor” nu este o formațiune clasică, dar este de fapt o rețea. Această rețea are la bază rețeaua de magazine sociale și aceste partide clone. După înregimentarea în această rețea a lui Ilan Șor, formațiunea Renaștere, în frunte cu doamna Parasca, a participat, după aproape 10 ani la alegerile locale care au avut loc în noiembrie anul trecut”, a declarat Boțan.

Partidul a devenit foarte activ nu doar în țară, dar și peste hotare. În februarie anul curent Partidul Renaștere și Partidul „Vazrajdane” din Bulgaria au semnat un acord de colaborare.

La nici o săptămână, un grup de membrii ai Renaștere au mers la un miting, organizat de partidul cu același nume din Bulgaria, la Șipka, cu ocazia împlinirii a 146 de la eliberarea Bulgariei de sub dominație otomană. Din pozele de la Memorialul Libertății din Șipka îi vedem pe Vasile Bolea, Alexandru Suhodolschi și alți membri ai Renaștere. Tot la Șipka, alături de Renaștere și Vazrajdane, au mai participat partidul extremist german Alternativa pentru Germania (AfD).

AUR și Renaștere acționează concertat

Potrivit informaților Cutia Neagră Plus, o parte dintre cei care au fost la Șipka au ajuns trei zile mai târziu la protestul de la București, unde se desfășura congresul Partidului Popular European. Protestul din capitala României a fost organizat de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).

Într-o conferință de presă din 7 martie, Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției, a spus că poliția moldovenească a oprit aproape 200 de protestatari plătiți care urmau să ajungă la București și să se unească cu protestatarii AUR. 116 persoane dintre aceștia au primit interdicția de a mai intra în România pentru următorii 5 ani.

AUR a negat orice colaborare cu Partidul Renaștere și a catalogat declarațiile lui Cernăuțeanu ca fiind niște intoxicări periculoase, care ar avea ca scop „misiunea să construiască o narațiune care să ducă la scoaterea AUR în afara legii după modelul Șor”.

Deși nu există o legătură directă între AUR și partidele afiliate lui Șor, conexiunea dintre aceste formațiuni politice o reprezintă partidul Vazrajdane. În februarie 2022, AUR a organizat la București conferința „Drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului sunt valori supreme”. La acel eveniment au participat și deputații Vazrajdane - Stoian Taslakov și Petăr Petrov. Ultimul a ținut și un discurs.

În aprilie curent, serviciile secrete ucrainene au anunțat că AUR și Vazrajdane pregătesc o campanie de denigrare împotriva Ucrainei. Potrivit Kyiv Post, cele două partide urmează să prezinte materiale video prin care să arate că guvernul ucrainean îi asuprește pe românii și bulgarii din Ucraina.

Liderii AUR au refuzat să răspundă la întrebările reporterului Cutia Neagră Plus și ne-au trimis niște comunicate anterioare, în care neagă informațiile din presă. 

"Kopeikin" favoritul Rusiei în Bulgaria

„Vazrajdane” a fost înființat în 2014 de profesorul universitar Kostadin Kostadinov, care a trecut de-a lungul timpului prin mai multe partide cu același profil naționalist extremist. Kostadinov, poreclit Kopeikin în Bulgaria – cu referire la moneda rusească de valoare mică – este un eurosceptic și un rusofil convins, afirmând că Uniunea Europeană este „o închisoare din care Bulgaria nu poate să scape”. „Pe colegii lui (nr. Konstandinov) de partid lumea îi numește “kopeici”. Când ei vin pe proteste, lumea runcă în ei cu mărunțis, arătând astfel că sunt corupți și au vândut țara pentru mărunțiș. Noi nu știm dacă Vazrajdane se supune direct Ambasadei Ruse, dar circulă zvonuri, că Konstandinov destul de des se afișează la Ambasada Rusă pentru instrucții”, ne-a spus jurnalistul bulgar Nicolai Marcenko.   

La ultimile alegeri din Bulgaria, partidul lui Kostandinov s-a clasat pe locul al treilea. Vazrajdane este catalogat ca fiind de extrema dreaptă, cere retragerea din NATO, se opune aderării Bulgariei la Zona euro și răspândește sistematic sperietori și dezinformări pe rețelele de socializare. „Problema este că ei se ocupă cu diversiunea, promovând în societate o retorică negativă. De exemplu, ei sunt împotriva Zonei euro, împotriva refugiaților ucraineni. Elena Mitrofanova, ambasadorul Rusiei în Sofia, o dată a spus că dacă ar putea să voteze, aceasta ar vota pentru Vazrajdane”, a observat Marcenko.  

Presa internațională a observat că în campania electorală din 2023, partidul Renașterea a folosit aceleași linii de propagandă ale Kremlinului, criticând sprijinul acordat de guvernul bulgar Ucrainei.

/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/PROMO/ Lupta pentru stăpânirea bisericilor - sâmbătă, de la 19:45, doar la „Moldova gândește”
/PROMO/ Lupta pentru stăpânirea bisericilor - sâmbătă, de la 19:45, doar la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/VIDEO/ Îmbulzeală la Piața Centrală. Creștinii care țin postul au format cozi pentru a cumpăra pește proaspăt
/VIDEO/ Îmbulzeală la Piața Centrală. Creștinii care țin postul au format cozi pentru a cumpăra pește proaspăt

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram