/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și spioni deghizați în mecanici. Tancurile Abrams, retrase de pe front

Nominalizare repetată eșuată sau referendum. Gavrilița anunță două scenarii pentru anticipate

missing
24 februarie 2021, ora 21:12

Candidata înaintă repetat de președinte la șefia Guvernului Natalia Gavrilița spune că în prezent sunt două căi pentru declanșarea alegerilor anticipate. Fie va eșua nominalizarea ei repetată la funcția de prim-ministră, fie se creează circumstanțele pentru impeachment (n.r. demisia șefei statului Maia Sandu), iar cetățenii se vor expune în cadrul referendumului dacă sunt pro sau contra. 

„Ar fi o cale ca să se meargă pe încă o nominalizare a prim-ministrului și picarea acestui vot. O altă cale ar fi ca să se creeze circumstanțele pentru impeachment și să se meargă la referendum ca cetățenii să se expună (n.r. sunt pentru sau împotriva demiterii șefei statului Maia Sandu)”, a spus Natalia Gavrilița, în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

Liderul Partidului Socialiștilor Igor Dodon a declarat pe 24 februarie curent la postul public de televiziune că PSRM nu va provoca niciun referendum prin care șefa statului Maia Sandu să fie scoasă din funcție.

Constituția prevede că șeful statului poate fi revocat în orice moment prin vot secret de către Parlament cu o majoritate de cel puţin două treimi din voturile tuturor deputaţilor.

Pe 23 februarie Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul prin care Natalia Gavrilița a fost înaintată repetat la șefia Guvernului. În aceeași zi, Maia Sandu a venit cu o reacție la decizia Înaltei Curți și a spus că: „La anticipate sau la referendum, oamenii vor alege viitorul”.

După decizia Curții, Platforma „Pentru Moldova” a anunțat că își reiterează susținerea pentru candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de prim-ministră, Andrei Năstase a spus că Platforma DA a demarat procesul de discuții cu partidele pro-europene.

De cealaltă parte, Igor Dodon a menționat că PSRM va contacta reprezentanții fracțiunilor și grupurilor parlamentare pentru a începe un dialog, iar liderul democraților Pavel Filip a spus că Președinția trebuie să inițieze cât mai curând consultări, altfel devine sursa blocajului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram