Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 870: Gafa lui Biden și gluma lui Zelenski. Kievul cere judecarea Rusiei, iar SUA îl avertizează pe Putin

Declarația comună a ambasadorilor statelor UE în R. Moldova: „Respingem atacurile publice asupra lui Peter Michalko lansate de Ilan Șor și PSRM” 

missing
25 februarie 2021, ora 12:26

Ambasadorii Uniunii Europene și ai statelor membre ale UE resping recentele atacuri publice asupra ambasadorului Peter Michalko și a altor ambasadori lansate de Partidul Socialiștilor și deputatul fugar Ilan Șor. Oficialii străini au lansat și o declarație comună. 

„Noi, ambasadorii Uniunii Europene și ai statelor membre ale UE dorim să respingem recentele atacuri publice asupra ambasadorului Peter Michalko și a altor ambasadori formulate de Partidul Socialiștilor și de deputatul fugar Ilan Șor. Ambasadorii UE și ai statelor membre UE observă evoluțiile interne, concentrându-se pe compatibilitatea legilor și practicilor interne cu angajamentele internaționale ale Republicii Moldova, inclusiv cele față de Uniunea Europeană, în conformitate cu mandatele lor și în respect deplin față de independența și suveranitatea Republicii Moldova”, declară oficialii.

Totodată, oficialii au adăugat că „UE și statele sale membre promovează în mod constant o bună cooperare cu Republica Moldova și își demonstrează sprijinul, inclusiv printr-un număr mare de proiecte care oferă beneficii tangibile tuturor oamenilor din țară”.

Declarația a fost semnată de către ambasadorii Uniunii Europene, Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Olanda, Polonia, România, Republica Slovacă, Spania, Suedia.

După ce ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a declarat că „este îngrijorător când persoane care au făcut parte la frauda bancară sunt implicate în negocieri sau procesul de decizie privind formarea Guvernului”, Șor s-a autosesizat și a lansat un atac la adresa oficialului.

„Comportamentul lui Peter Michalko este chiar de neînțeles. Oare activismul lui Michalko nu depășește eticheta diplomatică? Oare domnul diplomat, care ne învață cum să trăim în conformitate cu regulile și standardele europene, nu știe că și în Europa există termenul „prezumția nevinovăției?”, a scris pe Facebook Ilan Șor, care este anunțat în căutare internațională.

Și cei de la PSRM au venit cu o reacție și l-au îndemnat pe șeful misiunii UE în Republica Moldova, Peter Mihalko, precum și toți reprezentanții corpului diplomatic acreditat în țara noastră, să respecte independența și suveranitatea Republicii Moldova , să respecte statutul unui diplomat și să nu încalce eticheta diplomatică.

Amintim că Transparency International Moldova își exprimă indignarea în legătură cu „atacul lui Ilan Şor, figurantului principal din raportul Kroll privind frauda din sistemul bancar al Republicii Moldova, la adresa Șefului Delegației Uniunii Europene în Moldova și învinuirile deplasate privind implicarea în afacerile interne ale Republicii Moldova”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram