Rigizorul și fotograful moldovean Victor Galușca a ajuns pe paginile Washington Post după ce a găsit în anul 2016 circa patru mii de fotografii din viața satului dispărut, care a fost făcute în perioada anilor 1950 – 1970. 

Sursa citată scrie că în 2016 Victor Galușca era student și lucra la un proiect despre numeroasele localități de la noi din țară care au fost afectate de criza migrației. Astfel, a decis să viziteze satul Roșietici din nordul Moldovei.

Dânsul a avut norocul să intre într-o casă pustie și să observe mai multe fotografii aruncate în coșul de gunoi, iar apoi a găsit un număr uriaș de imagini negative în pod. „Am simțit că este ceva unic și incredibil. M-am simțit foarte entuziasmat. Pentru mine a fost un fel de magie”, a spus Galușca.

Fotografiile toate sunt alb și negru și au fost făcute de către Zaharia Cușnir, fostul proprietar al casei, care își câștigase existența din această activitate. Zaharia Cușnir a murit în 1993.

Victor Galușca și trei colegi de ai săi au creat un site și o pagină de Facebook unde au plasat fotografiile. De atunci, zeci de persoane și-au recunoscut prietenii, rudele sau foștii vecini și au oferit detalii suplimentare în comentarii, pe care Victor Galușca le introduce într-o bază de date.

În această vară, Victor Galușca și asociatul său, Nadejda Cervinskaya, speră să organizeze o expoziție în aer liber în satele în care Zaharia Cușnir a făcut fotografiile.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!