/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/VIDEO DOC/ Un deputat s-a adresat la Curtea Constituțională, după ce nu a obținut informații despre impozitele achitate de fratele lui Dodon

25 februarie 2021, ora 12:31

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Dumitru Alaiba a contestat la Curtea Constituțională (CCM) unele articole din Codul fiscal, după ce Serviciul Fiscal (SFS) nu a prezentat la solicitarea sa cuantumul impozitelor achitate de către fratele ex-președintelui Alexandru Dodon în perioada 2017-2021 și de către firmele în care acesta este fondator sau co-fondator. Cei de la SFS au spus că informația nu poate fi prezentată, pentru că aceasta constituie secret fiscal.

Foto: alaiba.md

„Acest răspuns este „legal”. Pentru că așa e legea. Însă legea este abuzivă și cred eu, anticonstituțională”, a spus Dumitru Alaiba.

În acest sens, alesul poporului a atacat la Curtea Constituțională articolul din Codul Fiscal care definește conceptul de secret de stat. Deputatul este de părere că această normă încalcă articolul din Constituție cu privire la dreptul la informație și creează riscuri pentru încălcarea articolului din Legea supremă care obligă cetățenii să contribuie prin impozite și taxe la cheltuielile publice.

Deputatul a menționat că articolul 34 din Constituție garantează dreptul tuturor cetățenilor la informația de interes public, dar sunt prevăzute două limitări: protecția cetățenilor și siguranța națională. Astfel, potrivit lui, orice informație care nu ține de protecția cetățenilor sau de siguranța națională, trebuie să fie disponibilă public, fără nici o barieră.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram