După ce deputații PAS au declarat că Guvernul condus de Ion Chicu nu a prevăzut bani în buget pentru anul 2021 pentru procurarea vaccinului anti Covid-19, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a venit cu un comunicat în care anunță că la la data de 30 noiembrie 2020, Executivul a aprobat 45 de milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor legate de achiziția vaccinului împotriva COVID-19, dintre care cinci milioane doar pentru procurarea dozelor de vaccin. 

„În contextul apariției informațiilor denaturate în spațiul public privind alocarea surselor financiare pentru anul 2021, în scopul procurării vaccinului împotriva COVID-19, MSMPS informează că Guvernul a aprobat la data de 30 noiembrie 2020, proiectul Legii fondurilor Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală (FAOAM) pentru anul 2021, în care este prevăzută la Subprogramul „Programe naționale și speciale în domeniul ocrotirii sănătății” suma de 45,0 mln. lei, pentru acoperirea cheltuielilor legate, inclusiv, de  achiziția vaccinului împotriva COVID-19”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Sănătății.

Totodată, MSMPS susține că în urma aprobării Legii FAOAM, Consiliul coordonator pentru stabilirea priorităților de utilizare a mijloacelor financiare din fondul măsurilor de profilaxie, „la data de 29 decembrie 2020, a decis alocarea a cinci milioane de lei pentru achiziționarea vaccinului împotriva COVID-19, din cele 45 de milioane aprobate.”

„În fondul de rezervă al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, au fost aprobate 10 milioane de lei pentru anul 2021, care, de asemenea pot fi utilizate pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare, legate de îmbolnăviri şi afecţiuni urgente, adică, inclusiv, pentru achiziționarea vaccinului împotriva COVID-19”, a mai precizat Ministerul.

MSMPS a mai explicat că pe parcursul anului 2020, au fost negociate și este aprobată suma de 212 milioane de lei pentru procurarea vaccinului împotriva COVID-19 în cadrul proiectului Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, inclusiv este prevăzută suma de 30 milioane de dolari pentru procurare de vaccinuri în proiectul Băncii Mondiale.  Suplimentar, la necesitate, pot fi alocate resurse financiare din fondul de intervenție (116321,3 mii lei), precum și din fondul rezervă al Guvernului (161500,0 mii lei).

Amintim că, într-o postare pe Facebook, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dan Perciun a scris că Guvernul Chicu nu a prevăzut bani în bugetul de stat pentru procurarea vaccinului anti Covid-19 anul 2021.

„A pretinde că banii din fondul de rezervă al CNAM sunt destinați acestui scop, e o manipulare ordinară. În fiecare an, în bugetul CNAM se alocă bani pentru fondul de rezervă destinat cheltuielilor neprevăzute (NEPREVĂZUTE). Cele 5 milioane incluse în fondul de profilaxie, n-ajung nici pentru vaccinarea lucrătorilor din instituțiile medicale și denotă că strategia Ministerului a fost să mizeze pe donații – de la COVAX și partenerii străini,  în special Federația Rusă”, a explicat Dan Perciun.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!